Generatorul

Trimis la data: 2003-01-20 Materia: Fizica Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 4481
Autor: Catalin Pavelescu Dimensiune: 76kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Realizarea practica a schemei legaturilor generatorului de c.c. cu excitatie separata, derivatie si mixta. Verificarea experimentala a modului de functionare a unui generator cu excitatie separata si ridicarea principalelor lui caracteristici.

2. MONTAJUL REALIZAT – pentru experimentarea generatorului de c.c. cu excitatie separata.
3. DESCRIEREA MONTAJULUI REALIZAT
K1, K3 – intrerupatoare bipolare cu parghie;
K2 – intrerupator monopolar cu parghie;
A1,A2 - ampermetre de c.c. de 1A;
A4,A3 - ampermetre de c.c. de 25A;
V1,V2 - voltmetre de c.c. de 150V;
A.T.R.8 – autotransformator reglabil de (0-220V), 8A;
A.T.R.100-autotransformator reglabil de (0-220V),50A
P.R. – punte redresoare;
RC– reostat de camp de 105 ohmi si 2,5A;
RP– reostat de pornire 2 X 2,35 ohmi si 16 A;
RL – reostat cu lampi;
M – masina de c.c. in regim motor, cu UAn=110V, IAn=20A, nn=1450 rot/min;
G – masina de c.c. in regim de generator de acelasi tip cu cea in regim de motor.

Ridicarea caracteristicii de mers in gol a generatorului cu excitatie separata

Electromotorul M se pune in functiune cu comutatorul K1 deschis.
Rezistentele sunt iniţial:
- Rc pe o rezistenta de valoare mica;
- Rp pe rezistenta mare;

Dupa reducerea completa a rezistentei reostatului Rp , acesta se scoate din circuit cu ajutorul comutatorului K1 si se aduce inapoi la pozitia cu rezistenta maxima. Se regleaza viteza grupului generator- motor la o valoare dorita, cu ajutorul reostatului de camp.

Voltmetrul V2 conectat pe o scara mica indica t.e.m. corespunzatoare magnetismului remanent inductor. Se mareste in mod continuu si fara reveniri, curentul de excitatie cu ajutorul autotransformatorului si se fac 6-8 citiri pana la curentul maxim de excitatie. n=1450rot/min.=ct.

Ridicarea caracteristicii externe a generatorului de c.c. cu excitatie separata
Se porneste grupul generator-motor si se mareste curentul de excitatie al generatorului pana cand t.e.m. este mai mare cu 10% fata de valoarea nominala.

Dupa inchiderea comutatorului K3 se incarca generatorul cu ajutorul reostatului cu lampi pana cand curentul de sarcina IA 20A (valoarea nominala). La acest curent se restabileste turatia la valoarea nominala

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.