Genetica

Trimis la data: 2009-12-21 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 62
Autor: Agata Peris Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dezvoltarea unui organism dintr-un zigot cu un anumit genotip presupune un proces controlat de crestere si diferentiere celulara care are ca finalitate aparitia unui organism cu un fenotip particular. Acest proces este rezultatul interactiunilor dintre genele din genotip dar si al interactiunii dintre gene si mediu ( intern si/sau extern).

Datorita acestor interactiuni pot aparea variatii in expresia unor gene, adica, un acelasi genotip poate determina fenotipuri diferite sau variatii de manifestare ale aceluiasi caracter.Organismele mostenesc sute si mii de gene de la genitorii lor. Multe dintre aceste gene se transmit mendelian (sunt catalogate in MIM - Mendelian Inheritance In Man, V.McKusick), dar deseori ele nu se exprima in fenotip pentru ca pe langa efectele individuale, genele pot interactiona variat intre ele.

Genele pot exista in forme alternative numite alele. Mecanismul de aparitie al alelelor este mutatia. Prin mutatii succesive ale unei gene apar formele alternative ale acelei gene numite alele. Seria alelica reprezinta setul de gene existent pentru un locus dat. Pe un locus dat se poate gasi doar o singura gena din totalitatea alelelor. Genele alele ocupa acelasi locus pe cromozomii omologi si influenteaza acelasi caracter determinand variante ale acestuia.

In loci omologi se gasesc alele pereche. De exemplu, gena A sufera o mutatie si devine A1; la randul ei, A1, sufera o mutatie si devine A2, etc.., rezultand o serie alelica: A1,A2, A3, ......An. Intr-o serie alelica alelele sunt ordonate in functie de relatiile dintre ele (interactiunea genica): Dominanta-recesivitate;Codominanta, semidominanta, supradominanta, pseudodominanta, considerate exceptii de la relatia de dominanta recesivitate.

Genele sunt caracterizate ca dominante sau recesive pe baza expresiei lor fenotipice. Conceptul de Dominanta-recesivitate este un concept arbitrar, operational, care se refera la manifestarea fenotipica a genei, deci, la efectul ei primar si nu la actiunea ei primara. In realitate, Dominanta si recesivitatea sunt atribuite caracterelor si nu genelor. De exemplu, gena mutanta bS a globinei umane se exprima diferit:

La nivel clinic: bS bS sunt homozigotii bolnavi iar bS bA sunt sanatosi; gena bS nu se exprima in stare de heterozigotie, situatie caracteristica relatiei de dominanta recesivitate.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.