Genetica

Trimis la data: 2014-09-08 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 204 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Eugenia_A Dimensiune: 854kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Genetica este stiinta biologica a carei obiect de studiu il constituie ereditatea si variabilitatea organismelor, stabilind mecanismele care asigura conservarea informatiei genetice precum si cele ale modificarii ereditare.
Anul aparitiei geneticii ca stiinta este 1865, cand GREGOR MENDEL a emis primele legi ale ereditatii, redescoperite in 1900 de HUGO de VRIES, CORRENS si TSCHERMACK (BOTEZ, 1991).
Denumirea de genetica a fost introdusa de BATESON la Congresul de genetica din anul 1906

Ereditatea, ca obiect de studiu a geneticii reprezinta insusirea descendentilor de a mosteni de la parinti caracteristici asemanatoare. Aceasta insusire asigura stabilitatea caracterelor de-a lungul generatiilor, continuitatea biologica a indivizilor in cadrul speciei de la o generatie la alta. Potentialitatea realizarii acestui caracter se face prin intermediul genelor. Gena este definita ca particula materiala a ereditatii localizata in cromozom si care conditioneaza formarea uneia sau mai multor caractere sau insusiri.

Totalitatea genelor unui organism viu (cele nucleare) reprezinta genotipul. Totalitatea genelor din cadrul unui set haploid de cromozomi, transmise ca o unitate de la unul din parinti reprezinta genomul.Felul de a fi a unui individ ca mod de manifestare a genotipului, in interactiune cu conditiile de mediu reprezinta fenotipul. Notiunile de genotip si fenotip au fost introduse de JOHANSEN in 1909 (PANFIL, 1980).

Variabilitatea ca cel de al doilea obiect de studiu a geneticii, reprezinta insusirea organismelor vii, cu diferite grade de inrudire, de a se deosebi intre ele. In natura nu exista doi indivizi identici. Chiar si gemenii uniovulari nu sunt identici din punct de vedere genetic, ei manifestand profile imunologice diferite, constituite in primele sase luni de viata (BOTEZ, 1991).
Variabilitatea poate fi ereditara si neereditara.
Variabilitatea genotipica sau ereditara are cel mai important rol in evolutie precum si in munca de ameliorare.

Diversitatea genetica a organismelor vii a permis ca prin intermediul selectiei naturale sau artificiale sa fie promovate, in generatiile succesive, doar genotipurile cel mai bine adaptate conditiilor de mediu, sau a celor ce raspund obiectivelor ameliorarii.
Datorita dezideratelor prezentate, genetica este considerata o adevarata placa turnanta in cadrul stiintelor biologice, fiind esentiala pentru toti cei care studiaza viata plantelor, a animalelor sau microorganismelor. Ea ocupa o pozitie centrala in diverse sectoare ale activitatii umane (agricultura, alimentatie, medicina, ecologie s.a.) (Elena TAMAS, 2000).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.