Genetica umana

Trimis la data: 2012-03-25
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 8.96 / 10
Downloads: 0
Autor: Puiu
Dimensiune: 16kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Primele observatii asupra unor maladii si malformatii ereditare la om au fost facute inca in antichitate de catre Hippocrates (460-370 i.e.n.), intemeietorul medicinei, care a remarcat ca unele marformatii au o frecventa mult mai mare in unele familii. In secolul XVIII-lea medicul P. Maupertius a inceput unele cercetari privind incidenta familiala pe baze statistice a unor malformatii cum este polidactilia, sau a unor maladii ereditare cum este albinismul.
Redescoperirea legilor lui Mendel la inceputul secolului XX a determinat avantul cercetarilor de genetica umana si au dus la descoperirea faptului ca unele caractere ereditare se transmit dupa tipul mendelian. O contributie remarcabila la dezvoltarea cercetarilor de genetica umana a avut medicul englez A.E. Garrod, care a descoperit existenta unor maladii metabolice ereditare.

Dezvoltarea citogeneticii a dus, printre altele, si la studiul amanuntit al cromozomilor umani. Astfel, in anul 1956 doi cercetatori suedezi au publicat un articol in care aratau ca numarul cromozomilor in celulele umane este de 46, ca urmare a studiilor intreprinse asupra a peste 265 de celule embrionare cultivate artificial. In anul 1958, odata cu descoperirea ca fitohemaglutinina, o substanta extrasa din fasole, este capabila sa induca diviziunea leucocitelor, a devenit posibila cultura de sange periferic, metoda rapida si foarte eficienta de studiu a cromozomilor umani.

In anul 1959, J.Lejeune, M.Gautier si R.Turpin au descoperit ca sindromul Down, cunoscut inca din secolul XIX, este cauzat de trisomia 21. Din acest moment se poate spune ca citogenetica umana a devenit o disciplina medicala. Ulterior, o data cu elaborarea metodelor de bandare cromozomiala s-au facut progrese importante in studiul cariotipului uman, in identitatea restructurarilor numerice si structurale ale cromozomilor, corelat cu diverse maladii ereditare si malformatii congenitale.

Cercetarile de genetica umana au luat in ultima vreme amploare, astfel ca s-a reusit identificarea a cca 2500 de maladii ereditare, numar in continua crestere. S-au facut progrese in elaborarea hartii genetice a omului, pana in prezent reusindu-se plasarea exacta a catorva sute de gene pe diferiti cromozomi, precum si in studiul comparativ al cariotipului uman si a diferitelor specii de primate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.