Genul aforistic - proverbele si zicatorile

Trimis la data: 2012-12-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.47 / 10
Downloads: 0
Autor: oliana
Dimensiune: 15kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Genul aforistic este constituit din totalitatea proverbelor si a zicatorilor, denumite si expresii paremiologice. Ele au aparut ca o necesitate de a trasmite constatari,concluzii, indemnuri si sfaturi bazate pe o experienta de viata. Proverbele si zicatorile au trasaturile specifice oricarei creatii populare. Caracterul lor este literar, deoarce contine comparatii,epitete ,metafore,alegorii si simboluri.Proverbele - sunt creatii populare de mica intindere, concise,reduse la o propozitie sau fraza.
Zicatorile sunt expresii,sintagme, parti de propozitie sau expresi verbale.
- se caracterizeaza prin conciziunea si au numai sens figurativ.
-doar caracterizeaza, printr-o constatatre, o situatie sau o imprejurare.
- pornesc de la o experienta de viata. In concluzie proverbele si zicatorile se incadreaza in contextul vietii umane. Proverbului ii corespunde, in literatura culta,aforismul, maxima,sentinta si adagiul si au patruns in operele literare ale unor scriitori.

Genul aforistic este constituit din totalitatea proverbelor si zicatorilor , iar stiinta care le studiaza se numeste paramiologie. De aceea proverbele si zicatorile sunt cunoscute si sub expresii paremiologice. Atat proverbele si zicatorile au aparut ca o necesitate a oamenilor de a trasmite de la o generatie la alta, pe baza experientei acumulate, constatari,concluzii, indemnuri, sfaturi prin intermediul acestora.

Ele comunica scurt si precis, adevaruri generale verificate de experienta de viata. Se observa, de aici, doua din trasaturile specifice oricarei creatii populare: oralitatea, deoarece trasmiterea constatarilor, a concluziilor sau a sfaturilor s-a facut prin viu grai de la o generatie la alta si caracterul anonim, intrucat proverbele si zicatorile sunt rodul gandirilor a unor oameni din popor cu o bogata experienta de viata.

Multe dintre aceste creatii populare au in vedere acelasi aspecte din realitatea inconjuratoare, din viata ele putand fi grupate tematic. Aceasta grupare tematica evidentiaza uneori foarte clar si asemanarea izbitoare dintre unele proverbe si zicatori, de unde se deduce caracterul lor colectiv.In cazul acestor creatii populare este evident si caracterul lor sincretic, deoarece ele se manifesta in anumite situatii functionale determinate.

Aceste contexte sunt generice si reprezinta situatii si comportamente intamplatoare. De aceea proverbele si zicatorile apar incluse in diferite opere literare populare narative, caracterizand, de cele mai multe ori, actiunile relatate sau atitudinea unora dintre personaje. Neindoielnic este si caracterul lor literar, deoarece proverbele si zicatorile exprima in mod plastic prin epitete, comparatii,metafore ,simboluri sau alegorii, constatarii, concluzi etc, constituindu-se prin valoarea lor morala cat si filozofica in adevarate coduri de conduita sociala si morala.

E adevarat ca nu toate proverbele zi zicatorile au acelas grad de expresivitate, dar aceasta nu inseamna ca trebuie pe unele dintre ele sa le eliminam din categoria creatiilor literare , ci doar sa remarcam ca din punct de vedere artistic se afla pe trepte valorice diferite.Proverbele sunt creatii populare de mica intindere, concise, reduse la o propozitie sau fraza adeseori metaforica dar si cu sens propriu uneori cu ritm si rima, prin care se trasmite experienta de viata si intelepciunea populara materializata in povete si indemnuri. Rareori proverbele pot depasi limita unei fraze, in cazul celor dialogate sau explicate.

Uneori, adevarurile comunicate in proverbe imbraca o forma satirica deoarece creatorul lor incearca astfel sa corecteze un defect omenesc, prin atitudinea pe care o adopta. Cu toate ca proverbele se aseamana prin continut si prin functii, ele se deosebesc prin modul de trasmitere a continutului si prin gradul de expresivitate, dupa modul de trasmitere a continutului, proverbele sunt imperative si propiu-zese.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.