Genul liric - Doina

Trimis la data: 2014-09-25
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: AnaMaria_M
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prin genul literal se intelege totalitatea operelor literare asemanatoare prin structurarea continutului prin procedule estetice comune si prin modalitatea de exprimare.
Operele care apartin unui gen se aseamana si prin atitudinea autorului adoptata si manifestata prin elementele de continut si forma
Genul Liric cuprinde operele literale in care autorul isi expima direct,ne-
mijlocit,gandurile,ideile si sentimentele.
Se intalneste atat in literatura populara cat si in cea culta.
Lirica populara cunoaste mai multe specii:doinele,cantecele,boacele si strgaturile.
Aceste specii au ca trasaturi comune dar si specifice care le diferentiaza.Genul liric a carui denumire provine de la cuvantul lira(instrument muzical)cu care se acompania recitarea unor creatii literare in care autorul isi exprima direct propriile ganduri,idei si emotii fiind prezent si eul liric.

In aceste opere,prezenta autorului este directa,nemijlocita,iar obiectul lor sunt sentimentele intime.Sunt prezente:confesiunea,autoexprimarea,subiectivita-
tea interioara,dar sentimentele proprii capataind continutul general uman in care cititorul se recunoaste.
Liricitatea populara cunoaste mai multespecii care au trasaturi comune dar care se si diferentiaza prin unele trasaturi specifice.

Trasaturile lor comune sunt:subiectivitatea,exprimarea directa,nemijlocita a sentimentelor,forma versificata,dar modalitatile de evidentiere si scopurile acestora sunt diferite.
Doina este una din creatile literare reprezentative ale poporului,roman,o creatie specific romaneasca alcatuita in versuri in care sentimentele sunt exprimate in mod direct,creand o anumita atmosfera si exprimand o anumita stare de spirit.

Doinele exprima direct,ca orice opera lirica,o diversitate de
ganduri,idei,sentimente,emotii,atitudini,impresi,convingeri si aspiratii.Ele se inspira din atitudinile omului fata de natura si timp,fata de viata si maorte,exprima stari afective personale si sentimente intime comunicand direct si reflexile creatorului.In Doina sunt exprimate se caracterizeaza prin diversitate si in functie de acestea ele se clasifica in:doine de dor,doine de jale,doine de instrainare,doine de calanie,doine de haiducie si doine pastoresti.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.