Genurile literare

Trimis la data: 2005-10-03
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 9.49 / 10
Downloads: 4965
Autor: Gabriela
Dimensiune: 14kb
Voturi: 388
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ideeile si trairile autorului sint exprimate nemijlocit, direct
Specii ale genului liric: Elegie-specie a genului liric cult, meditative, care e patrunsa de o tristete, melancolie, jale, deznadejde printr-o filosofie profunda, intr-o atmosfera de adinci framintari existentiale(sint prezente metafore si symbol.).
Romanta- cintec specific doar romanilor. Acesta putind fi trist melanolic, sentimental.

Meditatie- specie a genului liric, cu caract.
filosofic in care sint puse probleme ,teme mari, legate de existenta omului: binele, raul, (societatea) trecera timpului, conditia geniului, viata, nastera, moartea- ca element al destinului.

Satira- specie a genului liric in care sint biciuite defectele morale ale oamenilor sau ale societatii cu intentii moralizatoare.

Epistola- sp. a gen. lir. in versuri apartinind poeziei didactice, in care se trateaza un subiect filosofic moral, artistic etc. sub forma de scrisoare.

Idila- specie de poezie lirica si erotica din sfera poeziei bucolice in care este prezentata dragostea in cadrul rustic; bucolica.

Poezie cu forma fixa:
Sonetul- specie a genului liric alcatuit din 2 catrene si 3 tertene, ultima fiind cu un continut de mesaj. Exemplu: Eminescu “Cind insusi glasul”

Particularitati:
Nu se admite repetarea cuvintelor cu exceptia
instrumentelor gramaticale
Rondelul- specie a liricii fixe ,constituita din 13
si 14 (lit. univers.) versuri si cu un refren, care deschide poezia si care este reluat la mijlocul si la sfirsitul ei.
Exemplu: N.Costenco ”Rondelul doinei”.

Gazelul- specie a liricii culte cu forma fixa
alcatuita din 5-15 distihuri, originala in literaturile orientale; in care fiecare al 2-lea vers al strofelor rimeaza cu 1 distih. Exemplu: G. Cosbuc “Lupta vietii”.

Glosa- specie a liricii culte filosofice de forma
fixa ce este alcatuita din atitea strofe cite versuri cuprinde I , fiecare vers din prima strofa e comentat in strofele ulterioare, iar ultima e prima inversata. Exemplu: Eminescu ”Glosa”.

Particularitati:
Incepind cu strofa a2-a unde se comenteaza
fiecare vers, versurile din prima pot sa nu se repete; abordeaza principii filosofic, morale, epice si estetice.

Genul epic:
Toate sentimentele, ideile si gindurile sint prezentata de autor cu ajutorul personajelor si al actiunilor. Sint prezente momentele subiectului Este prezenta expunerea artistica. Sint prezente personajele artistice. Sint prezente modurile de expunere.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.