Genurile literare intalnite in literarura pentru copii

Trimis la data: 2013-04-09
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 4
Nota: 7.57 / 10
Downloads: 1
Autor: alexacristina
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Literatura pentru copii,ca domeniual creatiei literare ,se adreseaza unui anume varste a omului,3/4-16 ani,desi este gustata si de numerosi adulti.Genul literar reprezinta totalitatea elementelor comune unor creatii literare,pe baza carora se pot face diferite clasificari.
1. Genul epic cuprinde totalitatea operelor literare in care naratorul isi exprima ideile si sentimentele,in mod indirect, prin intermediul personajelor si al actiunii. Modul de epunere predominant este naratiunea,care se imbina armonios cu cu descrierea si dialogul. Actiunea se poate povesti in functie de momentele subiectului,iar o caracteristica importanta a genului epic este aceea ca apare naratorul(care poate fi sau nu present la actiune), a unor personaje si a unei actiuni care se desfasoara intr-un anumit spatiu si timp.(Burcescu,V;Bodiu,A;Iancau,R; 2004.pag:27)

Speciile literare ale genului epic sunt: basmul , nuvela , romanul, schita, fabula, balada, povestirea ,legenda,snoava.Ca si exemplu de opera care apartine genului epic, am ales povestirea" Capra cu trei iezi",de Ion Creanga.Povestile trezesc emotii,accentueaza sensibilitatea si imbogatesc imaginatia.Un copil care creste in caldura povestilor are prilejul sa-si dezvolte armonios capacitatile necesare unei confruntari juste cu problemele vietii.

In povestea "Capra cu trei iezi",scriitorul prezinta un fapt foarte asemanator cu cele ce se petrec in lumea satului, infatisand o intamplare dramatica: nelegiuirea cosmica in lacomie si cruzime,ca si pedeapsa binemeritata spre a se razbuna pe cel nevinovat.Povestea "Capra cu trei iezi" este una dintre cele mai indragite povesti ale celor mici. In aceasta poveste, eroii sunt animalele (cei trei iezi, capra si lupul)

Intr-o zi capra pleaca de acasa si le cere iezilor sa fie cuminti si sa nu deschida usa nimanui pana ce nu vor auzi:
"Trei iezi, cucuieti,
Usa mamei descuieti..."
Auzind acestea, iezii promit ca nu vor iesi din cuvantul mamei lor (capra) si astfel are loc plecarea caprei de acasa. Un alt personaj , lupul, isi face simtita prezenta in povestire, care sta in dosul casei, la panda pana ce pleaca capra. Lupul bate la usa, dar iezii nu-i deschid zicand unul la altul "nu-i mamuca pentru ca nu are glasul asa de gros". Atunci lupul se duce sa-si ascuta dintii si, revenind la usa, iedul cel mare deschide in timp ce iedul cel mic se ascunde in cuptor iar cel mijlociu sub albie. Lupul patrunde in casa si ii ucide pe cei doi iezi mai mari, apoi le aseaza capetele la geam.

Dupa plecarea lui, iedul cel mic inchide usa si isi asteapta mama. Cand aceasta soseste, vede inca de afara capetele iezilor la geam si crede ca o asteapta cu nerabdare, dar, intrand in casa, iedul cel mic incepe a plange. Acum are loc razbunarea caprei, astfel incat la pomana il invita si pe cumatrul lup, asezandu-l pe un scaun de ceara, deoarece capra a avut grija ca lupul sa moara asa cum au murit si iezisorii ei. Cazut in capcana, lupul ajunge chiar sa o implore pe capra sa il salveze, dar capra ii raspunde fara mila:"Las, ca si tu mi-ai omorat iezisorii"
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.