Geo Bogza - biografie

Trimis la data: 2006-11-11
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.58 / 10
Downloads: 4110
Autor: Veronica Hagiu
Dimensiune: 7kb
Voturi: 495
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Viata: Geo Bogza s-a nascut la 6 februarie 1908 la Blejoi, linga Ploiesti, fiu al lui Alexandru Bogza si al Elenei, frate mai mare al lui Nicolae Bogza. A fost academician, autor, jurnalist, poet, publicist, reporter, teoretician al avangardei, scriitor roman.Geo Bogza
Geo Bogza :1926 se stabileste la Bustenari,judetul Prahova.1928 in ianuarie,Geo Bogza editeaza, ca director, revista “Urmuz”.1929-1933 Geo Bogza colaboreaza la “Vreamea","Cuvintul liber","Lumea
romaneasca',"Azi".1948 2 noiembrie este ales membru corespondent al Academiei.

1966,Geo incepe colaborarea saptaminala la “Contemporanul".
1978,este distins cu Marele Premiu al Uniunii Scriitorilor pe anul 1978.1993 14 septembrie s-a stins din viata la in Bucuresti.
Debut literar:Debuteaza in 1929,cu volumul de poeme “Jurnal de sex".
Studii:1915-1919 este elev la sc.primara nr.5 din Ploiesti. 1921-1925 este elev la sc. De marina din Galati si Constanta.

Opera lui Geo Bogza :Poet de mare întindere,ziarist de curajoasă şi consecventă atitudine democratică, patriotică, umanistă (Anii împotrivirii, Pagini contemporane, Paznic de far), reporter al unor lumi, ţari, prozator al opulenţei tâmpe (Înmormântări) şi al plictisului provincial (O sută şaptezeci şi cinci de minute la Mizil), al destinului individual tragic (Cum a înnebunit regele petrolului), al absurdului (Moartea lui Iacob Onisia), cântăreţ, de amplitudine whitmaniană, al neamului din Carpaţi (Cartea Oltului).

A scris cartile:"Oameni si carbuni in Valea Jiului","Portile maretiei","Trei calatorii in inima tarii","Tara de piatra","Orion"....
Geo Boza este sufletul ingennuu de poet vesnic uimit de spectacoilul lumii.Geo Bogza este uriasul blind din poveste,de la care asteptam cu nerabdare,revelatii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.