Geografia solurilor

Trimis la data: 2011-10-20
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.56 / 10
Downloads: 187
Autor: Toader daniela
Dimensiune: 11kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Influenta directa se manifesta prin distributia diferita a caldurii cat si prin degradarea profilului de sol datorita proceselor de eroziune, acestea determina conditii de influenta astfel:1.Pe suprafete plane cu materiale parentale lutoase unde are loc o umezeala normal a profilului de sol. cand materialele parentale devin argiloase, apa de precipitatii se infiltreaza in sol, o parte se scurge la suprafata, situatie in care se formeaza soluri cu un pronuntat caracter hidromorf.2.Pe suprafetele inclinate 3.Suprafete depresionare (crovuri, padine) converg apele provenite din scurgerile laterale beneficiaza de mai multa umezeala, procesele de eluviere-iluviere sunt mai active.
Versantii cu expozitie sudica sunt mai insoriti urmati de cei estici si vestici. Versantii cu expozitie Nordica se afla in permanenta in umbra de unde rezulta ca solurile sunt mai umede si mai reci. Influenta indirecta este det de varitatia climei si a vegetatiei impusa de etajarea solurilor.

Rolul apelor freatice si a celor stagnante
Provoaca supraumezirea solului si det anumite procese pedogenetice: apa freatica det ev solului in fct dezona climatica, de adancimea la care se afla si natura mineralizarii astfel:in zinele climatice secetoase, apa freatica situate la mica adancime, nemineralizata, deterima gleizarea, inmlastinirea sau chiar turbificarea solului. Apa de stagnare intalnita in regiunile cu precipitatii ridicate se acumuleaza temporar la supra terenurilor, greu poermeabile, cu precadere in zonele depresionare unde det proc de pseudogleizare.

Rolul timpului in proc de geneza
Durata proc de solificare det varsta absoluta a solului astfel: solurile din luni si delte au cea mai mica varsta absoluta. Solurile de pe terase sunt mai tinere fata de terasele superioare.factorul uman influenteraza in mod diferit: a) prin defrisare si inlocuirea acesteia cu pajisti naturale, modifica influenta luminii, a apei, a calduri,b)

Inlocuirea pajistilor naturale cu vegetatie lemnoasa pt protejarea terenurilor, c) Araturile adanci sau Desfundarea terenurilor necesare pentru plantarea pomilor sau a vitei de vie, modifica profilul solului prin rasturnarea si amestecul de orizonturi, d) zplicarea ingrasaminteleor nat si minerale care det schimbarea proprietatilor fizice si chimice a solului, e) lucrarie de imbunatatiri funciare: irigatii,desecari, indiguire.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.