Geografia transporturilor

Trimis la data: 2011-11-07
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 36
Nota: 6.73 / 10
Downloads: 353
Autor: Killer killer
Dimensiune: 77kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Geografia transporturilor este una dintre cele mai vechi ramuri ale geografiei economice si sociale, care a aparut ca disciplina in Germania la mijlocul secolului al XIX-lea. Fondatorul ei, este considerat pe drept cuvant, geograful si calatorul german Iohan Kol, care a studiat de dezvoltarea si repartizarea transporturilor in Germania, Marea Britanie, Franta, Rusia, Olanda, Austro-Ungaria, S.U.A., Canada si alte state. In baza cercetarilor efectuate el a publicat in 1841 lucrarea fundamentala "Transportul si asezarea cu trai a oamenilor in functie de forma suprafetei.
In aceasta lucrare Iohan Kol acorda o importanta deosebita particularitatilor transporturilor, influentei factorilor fizico-geografici (relieful, conturul teritoriului) asupra posibilitatii comunicatiilor, a configuratiei cailor de transport, precum si influentei factorului politic, economic, cultural asupra concentrarii populatiei si dezvoltarii legaturilor de transport.

Dupa parerea lui Iohan Kol, fiecarei forme de suprafata ii corespunde o anumita configuratie a cailor de transport, o anumita viteza medie de deplasare, precum si un anumit tip de accesibilitate pentru sistemul de transport. Pentru prima data in geografia transporturilor el a folosit scheme teoretice generalizate cu privire la organizarea transportului in teritorii, ceea ce a dat posibilitate sa se considere sistemul de transport ca o unitate integra.

La dezvoltarea geografiei transporturilor au contribuit in mod deosebit lucrarile inginerului francez Leon Lalant. In urma studierii dezvoltarii retelei de cai ferate intr-o serie de tari din Europa, precum si in America de Nord, el ajunge la urmatoarele concluzii: o data cu cresterea liniilor de transport, reteaua de transport tinde sa capete o configuratie triunghiulara;capitalele concentreaza pana la 12 raze si linii de transport se contureaza perimetrul marilor centre.

Lucrarile lui I. Kol si L. Lalant au pus baza teoretica si stiintifica a geografiei transporturilor. Notiunea "geografia transporturilor" a fost introdusa in literatura de specialitate in anul 1888 de catre, Ghets, care defineste aceasta disciplina ca stiinta ce se ocupa cu studierea distantelor pe suprafata globului.

Astfel se formeaza prima scoala germana de geografia transporturilor, unul dintre fondatorii careia se considera Al. Gettner. Geografia transporturilor, dupa parerea lui, cuprinde studierea geografiei repartizarii ramurilor transporturilor si ale diferentierii lor teritoriale, adica obiectele principale de cercetare sunt caile de transport si traficul fluxurilor de marfuri si pasajeri.

In prima jumatate a secolului al XX-lea geografia transporturilor cunoaste o dezvoltare ampla in Franta, insa geografii francezi in studiile lor acordau atentie indeosebi descrierii detaliate a magistralelor de cale ferata cu sectoare minunate de peisaje naturale si antropice, precum si descrierii minutioase a dispozitivelor de semnalizare si de incalzire a drumurilor.

Sistemul de transporturi prezinta elementul de baza atat al intregii economii mondiale si nationale, cat si al dezvoltarii intregului ansamblu de localitati umane (habitatul uman). In etapa contemporana sistemul de transport dupa nivelul tehnic, formele de organizare si calitatea valorificarii fluxurilor traficului de marfuri si pasageri se adapteaza la cerintele clientilor.

Geografia transporturilor determina atat sensurile dinamicii fluxurilor teritoriale, cat si principalele zone si centre care le formeaza. De asemenea, ea coreleaza mai strans sistemele de localitati cu activitati primare (agricultura, economie forestiera, piscicola, etc.) cu sistemele de localitati cu activitati secundare (industria) si cele tertiare (turismul, comertul, toate serviciile in general), prin intermediul cailor de comunicatie. Dupa parerea profesorilor I. Velcea si Al. Ungureanu, caile de comunicatie joaca un rol esential in dezvoltarea activitatilor economice, contribuind asigurarea cu materii prime si materiale, la desfasurarea legaturilor economice dintre unitatile productive si cele consumatoare. Ele permit introducerea in circuitul economic a unor regiuni si areale cu resurse naturale si umane .

De asemenea, transporturile au avut si au menirea de a scoate din izolare comunitatile umane ale Terrei, integrandu-le in sistemele generale de informatie si civilizatie, in reteaua mondiala si nationala de bunuri materiale si spirituale. De aceea, dezvoltarea economica a unei tari, a economiei mondiale in general, este de neconceput fara transporturi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.