Geopolitica si geostrategia Uniunii Europene

Trimis la data: 2014-05-14
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 2
Autor: Robert ciprian
Dimensiune: 119kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In conformitate cu definitia lui Denis Touret, "geopolitica este stiinta umana, realista, care are ca obiectiv sa determine, dincolo de aparente, care sunt caracteristicile obiective ale geografiei fizice si umane care conditioneaza deciziile strategice ale actorilor internationali din viata ideologica, politica si economica mondiala". Yves Lacoste: "Geopolitica are ca obiect descrierea si explicarea rivalitatilor de putere privind teritoriile, rivalitatile nationale". P.O.Sullivan: "Geopolitica este o disciplina care studiaza geografia relatiilor dintre detinatorii puterii, fie ca sunt sefi de state, fie organizatii transnationale".
H.Coutau-Begarie: "Geopolitica sau geostrategia nu exista nici ca substanta, nici ca esenta, deoarece acesti doi termeni nu acopera o realitate; geopolitica si geostrategia nu reprezinta decat o modalitate de abordare a acesteia. Intr-adevar, este vorba despre o metoda, despre un mod de rationament; nu se poate deci afirma ca un anume eveniment apartine geopoliticii; in schimb se poate afirma ca un anume eveniment sau un anume fapt poate fi interpretat in termeni ce tin de geopolitica si geostrategie".

In opinia lui Paul Clavel, geopolitica actioneaza in directia construirii tabloului fortelor prezente pe o scena data, a celor care decid utilizarea lor si a curentelor sau factorilor care le influenteaza; repereaza tintele profunde ale actorilor si exploreaza filosofiile sau ideologiile pe care le legitimeaza; arata modul in care mijloacele fiecaruia sunt aplicate prin geostrategii concepute pentru a se apropia de scopurile fixate, tinand cont de reactiile previzibile ale celorlalti protagonisti.

Geopolitica a avut o evolutie care, in mare masura, a fost determinata de nivelul dezvoltarii cuoasterii in domeniul disciplinelor socio-umane cat si de conceptiile filosofice si politice care au dominat la un moment dat lumea stiintifica, academica, politica, diplomatica si nu in ultimul rand opinia publica. Prin metodele sale de analiza poate sa dea raspuns la intrebarea "de ce" un actor intra in raporturi de rivalitate intr-un spatiu geografic si de ce isi manifesta dezinteresul pentru altul. Geostrategia va raspunde intotdeauna la intrebarea "prin ce" mijloace actorul isi poate realiza interesul in acel spatiu.

Actualmente sunt folosite o gama larga de strategii, de la cele militare, pana la cele economice, imagologice sau diplomatice.
Geopolitica poate fi inteleasa in primul rand ca o realitate, un tip aparte de comportament al actorilor in mediul international si apoi ca o reprezentare a acelei realitati, care prin operationalizare poate sa devina si metoda/instrument de analiza a relatiilor internationale. Ea a aparut ca teorie in campul disciplinelor care studiaza raporturile dintre state sub toate formele si aspectele la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.