George Bacovia - Plumb

Trimis la data: 2014-04-16
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 0
Autor: mustbespecialk
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Plumb,de George Bacovia,deschide volumul de debut cu acelasi nume in 1916.
Textul poetic se inscrie in lirica simbolista prin : folosirea simbolurilor,tehnica repetitiilor,cromatica si dramatismul trairii eului liric.Sugestia este folosita drept cale de exprimare a corespondentelor intre planul exterior si cel interior.Muzicalitatea interioara este data de repetitia obsedanta a unor cuvinte ( lexemul "plumb"),a anumitor vocale si consoane sau a laitmotivului "stam singur".
Poezia bacoviana depaseste insa cadrul simbolismului,fiind apreciata de critica mai recenta ca apartinand modernitatii. Tema o constituie conditia de damnat a poetului intr-o societate meschina,superficiala,incapabila sa aprecieze valoarea artei adevarate.
Ideea poetica exprima starea de melancolie,tristete,solitudine a poetului care se simte incatusat,sufocat spiritual, in aceasta lume care-l apasa si in care se simte inchis definitiv.

Titlul este simbolul plumb,cuvant care are drept corespondent in natura metalul ale carui trasaturi specifice sugereaza stari sufletesti,atitudini poetice : greutatea metalului - apasare sufleteasca ; culoarea cenusie - monotonia,angoasa ; maleabilitatea metalului - labilitate psihica, dezorientare ; sonoritatea surda a cuvantului ( 4 consoane si o vocala ) sugereaza inchiderea definitiva a spatiului existential.

Poezia este alcatuita din 2 catrene,fiind prezente 2 planuri ale existentei : unul exterior,sugerat de cimitir,cavou,vesminte funerare, si unul interior sugerat de sentimentul de iubire care provoaca poetului disperare,nevroza,dezolare.
Strofa I exprima simbolic spatiul inchis,sufocant,apasator in care traieste poetul,ce poate fi societatea,mediul,propriul suflet,propria viata,destinul,sau odata,oricare dintre acestea fiind sugerate de simbolurile:"sicriele de plumb","cavou",trimitand ca atare la iminenta mortii.

Starea poetului de solitudine este sugerata de sintagma "stam singur",care,alaturi de celelalte simboluri creeaza pustietate sufleteasca.Repetarea simetrica a simbolului plumb,plasat ca rima la primul si ultimul vers al strofei intai sugereaza neputinta poetului de a evada din aceasta lume apasatoare,sufocanta.
Strofa a II a ilustreaza mai ales spatiul poetic interior prin sentimentul de iubire care "dormea intors",sugerand disperarea poetului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.