George Bacovia - Plumb, viziunea despre lume

Trimis la data: 2013-03-24
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.79 / 10
Downloads: 0
Autor: alez01
Dimensiune: 13kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poezia simbolista Plumb deschide volumul cu acelasi titlu aparut in 1916, si reprezinta o emblema a universului poetic bacovian. Motivul solitudinii apasatoare este elementul de recurenta in volumul de debut, Plumb. Textul poetic se inscrie in lirica simbolista prin : folosirea simbolurilor, tehnica repetitiilor, cromatica si dramatismul trairii eului liric. Textul creeaza o atmosfera, sugereaza o stare de apasare, dar nu cuprinde niciun termen explicit al angoasei, totul putand fi dedus din descrierea cadrului.
Realizata preponderent din imagini vizuale, poezia exploateaza starile si emotiile produse de elementele decorului funerar, care transmit o stare interioara: vidul sufletesc, angoasa existentei. Cultivarea simbolului este o alta caracteristica a curentului. Simboluri recurente ale operei bacoviene, precum plumb, cavou, singur, organizeaza discursul liric si confera ambiguitate prin plurivalenta semnificatiilor.

Muzicalitatea interioara este data de paralelismul sintactic, de repetitia obsedanta a unor cuvinte (plumb), a unor vocale si consoane sau a laitmotivului "stam singur" si de pauze (cenzura, puncte de suspensie), care transmit senzatia de impietrire, spaima de moarte si de vidul existential. Poezia sa este a unui solitar si a unui prizonier, a unei constiinte inspaimantate de sine si de lumea in care traieste. In Plumb viziunea este fara iesire, nemetafizica, intrucat textul hiperbolizeaza starea de singuratate, obsesia deplinei izolari si presimtirea mortii, a mineralizarii, a neantului.

Tema poeziei o constituie conditia poetului intr-o societate lipsita de aspiratii si artificiala. Lumea ostila si stranie, conturata de cateva pete de culoare este proiectia universului interior, de un tragism asumat cu luciditate. Titlul poeziei este simbolul "plumb", care sugereaza apasarea angoasa, greutatea sufocanta, cenusiul existentia, universul monoton, inchiderea definitiva a spatiului existential, fara solutii de iesire.

Versul-incipit "Dormeau adanc sicriele de plumb" cuprinde doua simboluri obsedante ale liricii lui G. Bacovia, sicrie si plumb, ce conduc la identificarea campului lexico-semantic al mortii, ca si verbul la imperfect cu determinare adverbiala "dormeau adanc" care actualizeaza motivul somnului . Versul aduce prima reluare a titlului plumb, cuvant plasat la final de vers pentru a sugerea inchiderea, imposibiltatea evadarii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.