George Bacovia - Universul liric

Trimis la data: 2012-12-17
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.34 / 10
Downloads: 0
Autor: pushtoaika_tah
Dimensiune: 17kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
George Bacovia, cel mai mare poet simbolist roman apartine perioadei interbelice atat prin cronologia volumelor sale de versuri cat si prin elementele de modernitate.Criticul Nicolae Manolescu considera ca dintre toti poetii romani, "Bacovia este singurul care s-a coborat in infern".Bacovia este in esenta o consultanta tragica pentru ca el simte tot raul lumii moderne si tot raul launtric.
Evadarile, nevroza, poezia , sunt incercari de refugiu insotite de constiinta profunda ca din propriul eu sfasiat nu poate fugi.
Poetul chiar marturisea ca "suntem plini de eul nostru cat traim".
Universul liric bacovian are la baza cateva motive specifice liricii simboliste. Singuratatea este un motiv des intalnit in poezia lui Bacovia desi motivul apare si la romantici, numai ca la Bacovia solitudinea devine un sentiment sumbru, apasator, asociat cu izolarea, cu spatiul camerei sau cu spatii exterioare (parcul, strazile, orasul de provincie - Bacau).In multime eul poetic bacovian se simte inadaptat fara a putea comunica. Rataceste fara sens, cu gesturi absurde.Motivul singuratatii apare mai ales in volumul de debut "Plumb" din 1916.

Culorile se situeaza in descendenta simbolistilor francezi pe care poetul ii citea si admira. Culorile obsedante in opera bacoviana sunt negrul, galbenul, violetul si griul.Intr-un interviu din 1929 poetul declara: "Fiecarui sentiment ii corespunde o culoare. Acum in urma m-a obsedat galbenul, culoarea deznadejdii. In plumb vad culoarea galbena. Dupa violet am evoluat spre galben".Culorile ca si instrumentele musicale au rolul de a sugera o stare sufleteasca.

Violetul si negrul indica tema mortii si un doliu cosmic. Verdele crud, rozul, albastrul sugereaza nevroza. Galbenul sugereaza boala, deznadejdea, iar violetul monotonia, melancolia.Nici albul, culoarea puritatii nu lipseste, insa ii produce tristete eului liric. Albul devine spatiu infinit de o tristete armonioasa.Griul este asociat monotoniei iernilor "Iar in zarea grea de plumb ninge gri".

Dintre instrumentele musicale poetul prefera violina si flautul care sugereaza nevroza, vioara - melancolia si fanfare - moartea.
Spatiile poetice bacoviene se situeaza intre spaima si nebunie.
Strada este locul tristetii, al solitudinii, scena a unor trairi caudate "Melancolia m-a prins pe strada".

Piata este locul tragic, grotesc, de expunere a saraciei si a nebuniei. Poetul exclama intr-o poezie "Sunt solitarul pustiilor piete".
Parcul este solitar, un loc unde regretele plang iar.Cafeneaua sugereaza spatiul reveriei poetice, dar si o lume a vulgaritatii.Abatorul este un spatiu al mortii in care contrastul rosu-alb este de o mare violenta cromatica "Ninge grozav pe camp la abator / Si sange cald se scurge pe canal".Odaia iubitei este singurul loc benefic, un refugiu din fata agresiunii universului.

Anotimpurile bacoviene sunt imaginea damnarii a unei apocalipse asumate de eul liric epuizat de viata.Toamna bacoviana semnifica degradarea materiei macinate de ploi, de vanturi si apasate de tristete. Toamna este anotimpul mohorat al ploilor interminabile, care pustieste sufletul precum in poezia "Nervi de toamna".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.