George Calinescu - Enigma Otiliei

Trimis la data: 2014-04-16
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: mustbespecialk
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul a aparut in 1938 si e un roman realist-balzacian.
Viziunea despre lume a scriitorului realist se reflecta in roman prin tema,structura simetrica,circulara,specificul secventelor descriptive(in tehnica balzaciana),realizarea personajleor.Societatea romaneasca de la inceputul secolului XX este prezentata detaliat,urmarindu-se mediul familial,universitar,preocuparile oamenilor:casatorie,cariera,imbogatire prin orice mijloacve.Spatiul citadin e descris in toate dimensiunile lui.
Romanul depaseste modelul realismului clasic prin elemente specifice viziunii clasice,romantice si moderne. Prin tema, romanul este balzacian si citadin. Enigma Otiliei descrie istoria unei familii al carei destin este strans legat de o mostenire. In acelasi timp, se prezinta o imagine completa a burgheziei bucurestene de la inceputul secolului al XX-lea, care se afla sub determinarea social-economica, banul fiind valoarea suprema dupa care se ghideaza. Pe acest fundal social, este urmarit procesul de formare si maturizare al lui Felix Sima care, inainte de a-si face o cariera, traieste experienta iubirii si a relatiilor de familie.

Romanul este realist-balzacian prin aparitia unor motive specifice operei scriitorului francez Honore de Balzac: motivul mostenirii si motivul paternitatii. Romanul, alcatuit din douazeci de capitole, este construit pe mai multe planuri narative, care urmaresc destinul unor personaje, prin acumularea detaliilor: destinul Otiliei, al lui Felix, al membrilor familiei Tulea, al lui Stpnica Ratiu etc. Cele doua planuri principale ale naratiunii prezinta istoria mostenirii si maturizarea lui Felix. Primul plan urmareste lupta dusa de clanul Tulea pentru obtinerea mostenirii lui Costache Giurgiuveanu care presupune inlaturarea Otiliei Marculescu.

Al doilea plan prezinta destinul tanarului Felix Sima, care vine la Bucuresti pentru a studia medicina, locuieste la tutorele lui si se indragosteste de Otilia. Autorul acorda importanta si planurilor secundare deoarece ele realizeaza o imagine ampla a societatii citadine.
Titlul initial, Parintii Otiliei, reflecta ideea balzaciana a paternitatii, pentru ca fiecare dintre personaje determina intr-un anumit fel destinul orfanei Otilia, ca niste "parinti". Autorul schimba titlul si deplaseaza accentul de la un aspect realist, la tehnica moderna a reflectarii poliedrice, prin care este realizat personajul principal. Otilia devine o enigma pentru ca fiecare personaj din roman o percepe in mod diferit, nereusind sa o defineasca in totalitate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.