George Emil Palade

Trimis la data: 2004-11-30
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 8.31 / 10
Downloads: 1592
Autor: Octavian Margeanu
Dimensiune: 9kb
Voturi: 231
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ascendenta paterna.In a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, Lupu Palade, satean instarit si cu stiinta de carte, originar din Cudalbi, fost judet Tecuci, astazi judetul Galati, se retrage cu prisaca in Faghieni, judetul Bacau sat ascuns in paduri si departe de drumul mare. Aici se casatoreste cu Safta Faghian. Casatoria aceasta reprezinta punctul genealogic de intalnire a spitelor Faghian si Palade.
Tatal lui Gheorghe Emil Palade, Emil Palade ( 1885-1952),profesor de filozofie si pedagogie la Scoala normala ‘’Spiru C. Haret ‘’ din Buzau si director al ei, s-a nascut in cataunul Varatici al satului Sendreni din fostul judet Tutova astazi inlgobat in comuna Motoseni, judetul Bacau.

Constanta ( 1886-1978),c. Emil Palade, institutoare este mama savantului.
19 noiembrie 1912. Se naste la Iasi GEORGE EMIL PALADE, al doilea fiu din cei trei copii ai lui Emil Palade si ai Constantei Palade.n. Cantemir.

GEORGE EMIL PALADE
-Scoala primara : primii doi ani la Buzau
-1930 : se inscrie la Facultatea de Medicina din Bucuresti
-1932 : reuseste intaiul la concursul ed externat
-1934 : reuseste intaiul la concursul de internat. Il vor in mod egal toate stagiile, dar arata preferinte pentru anatomia patologica si pentru medicina interna. Este apreciat superlativ de profesorii N.Gh. Lupu, Andre Boivin si Fr. I. Rainer. Face dovada unor insusiri intelectuale ed exceptie : inteligenta, disciplina, memorie, stapanire de sine, umor. Capacitatea lui e munca impresioneaza deopotriva pe colegi si pe profesori. Este pasionat de tragici gregi si de Vasile Parvan.

- 1936 : absolva Facultatea de Medicina din Bucuresti.
-1939 i se naste, fiul, George inginer electronist, astazi in Germania.
-1940: Isi sustine teza pentru doctoratul in medicina si chirurgie cu titlul: Tubul urinifer al delfinului. Studiu de morfologie si fiziologice comparativa.
-1941 : se casatoreste cu Irina N. Malaxa ; vor avea impreuna doi copii : Georgia, filolog, c. Van Dusen, si Philip, astazi profesor de neurofiziologie la Glaveston, Texas, S.U.A.

-1943 : devine prin concurs conferentiar universitar la Catedra de Anatomie ( ‘’Institutul de Anatomie’’) a Facultatii de Medicina din Bucuresti, condusa de profesorul Fr. I. Rainer, dupa ce parcursese, etapele de preparator ( inca din timpul studentiei), asistent si sef de lucrari.
-1946 : personalitate stiintifica formata, G. E Palade pleaca in S.U.A.ca ‘’ visiting professor’’ la institutul Rockefeller pentru cercetari medicale din New York, devenit ulterior Universitatea Rockefeller.

Contribuie la punerea la punct a metodei ultracentrifugarii fractionate. Incepe suita de mari descoperiri, din care una singura ar face faima oricarui cercetator. Colaboreaza cu Keith Porter si Philip Sieckewitz. Dovedeste ca nu este omul unei singure descoperiri.

-1952 : creaza fixatorul Palade (tetraxoid de osmiu 1% in tampon de veronal sodic), pentru microscopia electronica.
-1952-1953 : descrie structura ultrafina a mitocondrei si totpografia unor enzime ale catenei de oxidoreducere celulara.
-1953 : descopera ribosomii, organite implicate in sinteza proteinelor, care, in onoarea sa, vor fi numite o vreme ‘’granulele Palade’’.

-1954 : descrie, impreuna cu Keith Porter, reticulul endoplasmic, precizandu-i functiile. Pune la punct, in acesti ani, tehnica autocitoradiografiei.
-1956 : devine profesor de biologie celulara la Universitatea Rockefeller din New York

-1958 : la prima reuniune a Societatii de Biofizica se ia hotararea ce ribosomii sa poarte denumire de ‘’granulele Palade’’
-1961 : profesor fiind, devine seful Departamentului de Biologie Celulara al Intitutului Rockefeller din New York.
Impreuna cu Marylin Farquhar si S.L. Wissing studieaza permeabilitatea gloerulara.
-1964 : i se decerneaza Premiul Passano.
-1965 : Vignt ans apres viziteaza Romania !
-1966 : i se confera premiul Albert Lasker, cel mai prestigios premiu stiintific al Statelor Unite. Cu prilejul decernarii inaltei distinctii, este numit ‘’exploratorul unei lumi noi, al carei principal cartograf ramane’’
I se decerneaza Premiul Duckett

-1969 : viziteaza Romania a doua oara.
-1970 : Premiul Louia Gross Horwitz
-1971 : a treia vizita in Romania.
-1972 : este profesor de biologie celulara la Universitare Yale din New Haven, statul Connecticut, unde conduce Departamentul de Biologie Celulara.
-10 noiembrie 1974, in ziua comemorarii incetarii din viata al lui Alfred Nobel ( 1833-1896), i se decerneaza lui GRIGORE EMIL PALADE PREMIUL NOBEL

PENTRU MEDICINA, impreuna cu profesorii ALBERT CLAUDE, de la Universitatea Libera din Bruxelles, si CHRISTIAN DE DUVE, de la Universitatea Rockefeller din New York, pentru ‘’descoperirile lor privind organizarea structurala si functionala a celuluei’’. Cei trei laureati ai Premiului Nobel pentru Medicina din acest an au revolutionat, prin lucrarile lor, domeniul biologiei celulare, mai ales al componentilor citoplasmei, a caror conastere s-a schimbat complet sub impulsul pe care ei l-au dat in ultimii treizeci de ani.’’ ( Motivatia Institutului Karolinska din Stockholm ). La aceasta data , G.E. Palade era membru honoris causa a cinci universitati.

-1975 : viziteaza impreuna cu sotia sa, Marlyn Farquar, profesoara de biologie celulara, Romania. Acad. Miron Niculescu ii imaneaza insemnele de membru de onoare al Academiei Romane.
-1978 : viziteaza Romania, cu prilejul mortii mamei sale, Constanta Palade.
-1979 : Colocviul ‘’ Transportul macromoleculelor in sisteme celulare’’, desfasurat la Bucuresti, ii prilejuiste o noua revenire in tara, impreuna cu profesorii Marlyn Farquar si Christian De Duve.


-25 martie 1999 : la Universitatea California din San diego are loc un Simpozion stiintific in onoarea lui G. E. Palade , decan in problemele stiintifice ale Universitatii, simpozion la care participa oamenii de stiinta din toata lumea. George Emil Palade este unanim consacrat drept unul din cei cativa cercetatori ai biologiei celulare moderne. Se ia hotararea ca, in onoarea lui, Universitatea California sa constituie ‘’ The George Emil Palade Fellowship Fund’’, burse ce vor fi acordate la trei dintre cei mai buni cercetatori.Printre numerosii participanti se afla Christian Duve, laureat al Premiului Nobel odata cu George Emil Palade.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.