George Stanca - Baudelaire-ul din noi - baudelaire-ii dintre noi

Trimis la data: 2010-05-05
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 7.01 / 10
Downloads: 2
Autor: Suzana Voicescu
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Provocarea lansata de Aurelian Titu Dumitrescu, aceea de a ne conversa, a ne "textua" despre Baudelaire, m-a intors, recunosc cu melanholie, in anii de liceu. Cand Baudelaire mi se parea nemaipomenit si provoca unui lector de 18 ani emotii inedite, cu licentiozitatile sale epatante. Il gaseam, ca si acum, nonconformist, razvratit si indraznet in spirit. Cu acesti ochi il vedeam, atunci, prin anii '60, frisonand la aluziile epidermice pe care le descopeream.
Da, dar spre rusinea mea de licean evoluat, care l-a citit pe Baudelaire (B) chiar in limba sa, habar nu aveam de rafinamentele sexuale din dedesubturile poeziei sale si, in general, din desou-urile existentei amorului de tip parizian. Recunosc, cu o candoare jenata, ca aluziile facute de B, de pilda, la insula Lesbos, relief pe care-l cunosteam citat de Minulescu nu o data (Luati, spre pilda, Romanta fara muzica, cu amantele ei din "Siracuza,//Citera,//Lesbos//Si Corint?" sau Romanta celor trei romante, "Pe-a doua// Voi sculpta-o-n ritmul eroticelor lesbiane//Cu care-n Lesbos cantaretii si legendarele nebune//Sarbatoreau pe blonda Venus" - sublinierile cu aldine imi apartin, n.m., G.S.), nu mi-au trezit nici o asociere lubrica sau nelalocul ei, in afara aceleia legata de dragoste. Dragostea normala, cum altfel? "Fapta aceea//ce-o face omul cu femeia", vorba lui Geo Dumitrescu.

Si toate astea mi s-au intamplat fiindca liceanul, apoi studentul anilor '60 nici nu poseda la vremea aceea un televizor si nu avea acces la reviste porno sau sexy, nemaivorbind despre filmele erotice. Noi abia rasfoiam frenetic pe sub banca, savurand fragmente din scenele erotice petrecute de "Elevul Dima dintr-a 7-a" al lui M. Drumes, parca.
Noi vedeam la "ateneu" sau la casa de cultura filme eroice, nu erotice. Despre eroica Armata Rosie, cu Katiusa, cu "Serioja, davai avtamati!" sau "Streliai, niemti pa ulita".

Asa incat, repet, aluziile lui Baudelaire, viata in Lesbos cu macar poemele Lesbos si Fammes damnees (Delphine et Hippolyte) ma lasau "nemuritor si rece", caci nu pricepeam nimic.Aici, ma despart de el, de B. Sunt si am fost mereu, chiar si-n tumultoasa si prelunga mea burlacie (m-am casatorit de-adevarat la 36 de ani), un amorez clasic, ortodox. Chiar daca am fost adesea un senzual exagerat, scris si oral, chiar daca uneori am fost de-a dreptul erotoman, pofticios, carnasier, nesatul de saruturi si amangaiuri (amangai, cuvant inventat de subsemnatul), extravagantelor homo- (cand nu sunt patologice si native) chiar si unora hetero-sexuale, eu le-am opus un ferm dicton luat de la un scriitor favorit al lui B, din care a tradus copios, Edgar Allan Poe: Nevermore!

Imi plac, cum sa nu-mi placa?, versuri ca acestea: "Frumoasa mea, cu pieptul de antica sculptura//isi moaie zilnic parul, la chef, in bautura,// Iar gheara voluptatii si viciul otravit//Aluneca pe pielea ei dura de granit" (Alegorie, trad M. Pavelescu).
De altfel, cu toate retinerile si repulsiile mele fizice involuntare, prejudecatile si pudoarea mea sexuala nu m-au impiedicat sa ma afund in lectura unor proze pe care eu la numesc la "limitele de jos ale normalului". E acel teritoriu interzis oricarei prejudecati, uneori morbid, alteori de-a dreptul pervers, in care nu pot evolua.

E acel vast si sensibil loc, uneori indicibil, al unor iubiri si extaze prohibite, pe care mai tarziu le-au descoperit si exploatat in cele mai exotice si stupefiante detalii indeobste prozatori cum ar fi Marguerite Yourcenar in Alexis sau tratat despre lupta zadarnica, Nabokov in Lolita, Mario Vargas Llosa in Elogiu mamei vitrege, ultima fiind, de altfel, chiar o bijuterie de proza, care te tine mereu, spectaculos, intre a voma de scarba sau a o face dintr-o prea tare si insuportabil de placuta odoare afrodisiaca.

Spre a concluziona, pot spune, fara false pudori, ca eu unul, ca poet si consumator de poezie, m-am adapat la spiritul lui B aproape in subconstient, caci acolo stie el intra cel mai bine. Ca si Minulescu, de altfel, pe care l-am receptat inaintea lui B, ca si Geo Dumitrescu, cel care m-a descoperit si caruia ii datoram una dintre cele mai complete antologii B (Charles Baudelaire, Florile raului, BPT, 1978, Ed. Minerva), ca si multi alti poeti care i-au imprumutat spiritul in forme mai absconse, mai mascate, mai subterane.

O data insa despartit de el, mie mi-a ramas viu si nepervertit doar spiritul lui erotic. Fie si exagerat. Dar numai cel ortodox, in stare pura. Si, apropo de emulii, voiti sau nevoiti, ai lui B, tare as fi fost curios sa aflu in ce masura Eminescu, cu senzualismul sau intrinsec, ar fi fost influentat, daca i-ar fi cunoscut poezia. Caci, se pare ca, la scurta perioada cat au fost contemporani (B a murit cand poetul roman avea 17 ani), Eminescu, care a pierit de aceeasi boala ca el, cunostea, prin intermediul lui Titu Maiorescu, numai opera critica a lui B, plus traducerile din E.A. Poe. Din pacate, repet, nu si poemele.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.