Germania

Trimis la data: 2014-01-29 Materia: Geografie Nivel: Liceu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: alexzaldea Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Germania este asezata in Europa Centrala, la nord avand iesire la Marea Nordului si Marea Baltica, fiind vecina cu noua tari: la vest, Olanda, Belgia, Luxemburg si Franta, la sud, Elvetia si Austria, la est, Republica Ceha si Polonia, la nord, Danemarca. (trad. Daraban si colab., 2002, p.176)

Pe teritoriul Germaniei se succed, de la nord la sud, trei mari unitati naturale:
- Campia Germana de Nord, sector al marii Campii Nord Europene, este joasa (sub 200 m alt.), neteda la vest de Berlin si strabatuta de doua siruri de coline morenice, mai mult sau mai putin paralele, in est. Este drenata de rauri cu debite semnificative, mai importante fiind Oder, Weser si Ems.

- Germania de Mijloc este constituita din mai multe masive muntoase vechi, hercinice, cu altitudini cuprinse intre 500-1000 m, puternic erodate si cu un aspect de podis, despartite de vai largi care au uneori aspectul unor campii interioare. Printre acestea se inscriu: Masivul Harz (varf Brocken - 1142 m), Masivul Sistos Renan (Rheinisches Schiefergebirge), podis valurit, cu altitudine de 500-700 m si taiat de vai adanci in chei (Rhin, Moselle), Muntii Padurea Thuringiei (Thuringer Wald), Jura Svaba, Jura Franconiana (culmineaza la 1015 m in varful Lemberg), Muntii Metaliferi (Erzgebirghe, alt. max.1215 m in varful Fichtelberg), Muntii Padurea Neagra (Schwarzwald), ultimii fiind si cei mai inalti (1493 m in varful Feldberg).

- In sudul Germaniei se desfasoara Alpii Bavariei (2963 m in varful Zugspitze), munti tineri constituiti din lanturi orientate V-E, in mare parte calcaroase, cu peisaje alpine, varfuri acoperite de zapada si numeroase lacuri. Sunt formati din trei masive: Allgau la vest de Lech, care culmineaza la 2589 m in varful Hochvogel, Prealpii Bavariei, intre Lech si Ill (cu varful Zugspitze) si Alpii Berchtesgaden (varful Watzman, cu 2713 m). La poalele acestora se intinde Platoul Bavariei, cu aspect relativ monoton, care inclina spre nord, catre Valea Dunarii.
Tarmul Marii Baltice este insotit de putine insule (mai mari - Rugen, 930 km2 si Fehmarn, 165 km2) si este marcat de lungi golfuri in sectorul vestic.

Tarmul Marii Nordului este mai coborat, insotit de numeroase insule (in principal, arhipelagurile Frisice de Est si de Nord) si marcat de estuarele fluviilor Elba si Weser. (Matei, Negut, Nicolae, 2005, p.167)
3. CLIMA
Este temperata, de tranzitie intre cea a Europei de Vest si a Europei de Est si intre cea maritima si, respectiv continentala (este temperat continentala influentata de prezenta Alpilor in sud, Oceanul Atlantic in vest si Marea Baltica in nord). Schimbarile rapide de temperatura nu sunt frecvente.

Temperaturile medii in ianuarie, cea mai rece luna a anului, variaza intre 1,5˚C in zonele depresionare si - 6˚C in munti. Iulie este cea mai calda luna a anului, cu temperaturi medii cuprinse intre 18˚C in zonele situate sub nivelul marii si 20˚C in vaile adapostite din sud.
Valea mai inalta a Rinului se bucura de un climat extrem de bland. In partea superioara a Bavariei, dinspre sud, bate un vant cald alpin numit Foen. Muntii Harz formeaza ei insisi o zona climatica specifica, cu veri racoroase, vanturi reci si ninsori abundente, in timpul iernii.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.