Germania nazista si Miscarea Legionara 1933 - 1940

Trimis la data: 2006-01-19
Materia: Istorie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 7.17 / 10
Downloads: 14
Autor: N. Madalin
Dimensiune: 24kb
Voturi: 241
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Germania nazista si Miscarea Legionara 1933 - 1940 - Fondatorul cat si cea mai prolifica imaginea din cadrul Miscarii Legionare a constituit-o cea a lui Corneliu Zelea Codreanu care urma sa devina un pesonaj foarte important pe scena politica romaneasca reprezentand astfel cea mai puternica grupare de extrema dreapta.Germania nazista si Miscarea Legionara 1933 - 1940
Germania nazista si Miscarea Legionara 1933 - 1940 - Inca de la inceput a promovat o politica orientata catre Roma si Berlin aratandu-si simpatia intr-o cuvantare publica : “Exista o legatura de simpatie intre toti acei care in diferite parti ale pamantului, isi servesc neamul, dupa cum exista o legatura de simpatie intre toti aceia care lucreaza la nimicirea neamurilor” (1).

Germania nazista si Miscarea Legionara 1933 - 1940 - Tot el afirma in cazul venirii la putere ca “ in 48 de ore Romania vom fi alaturi de Puterile Axei” deoarece vechi nostrii aliati Franta si Marea Britanie “nu ne mai vedeau” fiind si ele cuprinse de sindromul rosu al comunismului, in Franta aflandu-se la putere Frontul Popular al lui Blum.

Pe de alta parte totusi legionarii duc o politica duplicitara si demagogica si tiparesc in revista Axa faptul ca exista totusi o diferenta intre aceasta filie fata de Germania si o colaborare practica cu acestia : “Daca s-ar pune vreodata nenorocita alternative in a allege intre interesele romanilor si ale sasilor vor trebui sa triumfe interesle romanesti si numai ele… Tara Romaneasca nu poate fi nicidata o Romano-Ungaro-Germanie in care fiecare popor al tarii si-ar avea frantura lui de patrie care s-ar putea separa la nevoie de soarta intereselor celorlalte franturi de stat…”

In luna octombrie a anului 1934 isi va incepe desfasurarea activitatii la Brasov, organizatia D.H.V. (Deutscher Handlunsgehilfenverband) care va avea strange legaturi cu Garda de Fier si partidul lui A.C.Cuza.(2)

Stransele legaturi intre comunitatea germana si legionari se va materialize inca o data in infiintarea la 1 noiembrie 1934 la Cluj a unei societati si inclinatii prohitleriste si anume “Asociatia culturala germano-romana” condusa de Ilie Radulescu, secondat de Fritz Fabricius.(3)

Legaturile Miscarii Legionare cu Germania lui Hitler vor fi intretinute si prin intermediul minoritatii sasilor din Romania reprezentati de Andreas Schmidt(4) care apartinea organizatiei extremiste de dreapta Partidul Popular German din Romania, care s-a desprins in anul 1935 de Miscarea de Autoajutorare, o grupare moderat-fascista infiintata de fostul ofiter sas al armatei austro- ungare, Fritz Fabritius (1883-1957).

Impresionat si influentat de miscarea lui Hitler, fostul ofiter a creat organizatia amintita in anul 1922, schimbandu-i denumirea in 1932 in Miscarea national-socialista de autoajutorare a germanilor din Romania. Dupa interzicerea organizatiei, pe 29 noiembrie 1933, Fabritius a renuntat din motive tactice la atributul "national-socialist" si a reinfiintat gruparea sub numele de Miscarea nationala de reinnoire a germanilor din Romania. Si aceasta organizatie a fost interzisa pe data de 4 iulie 1933, fiind considerata pro-nazista.

Reprezentantii sai extremisti au infiintat pe data de 10 februarie 1935 Partidul Popular German din Romania. Andreas Schmidt, care fusese numit in 1940 de catre Berlin in functia de conducator al Grupului etnic german din Romania (Volksgruppenführer) a fondat pe data de 9 noiembrie 1940 Partidul Muncitoresc National-Socialist German al Grupului etnic german din Romania.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.