Germaniu

Trimis la data: 2013-04-09
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: cristiana.melinte
Dimensiune: 833kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In 1869, cand D.Mendeleev a publicat primul "Tabel periodic al elementelor", la numarul 32 era o casuta goala, unde savantul a prezis ca acolo, in viitor, va fi descoperit un element nou pe care l-a denumit provizoriu ekasilicon. Previziunea lui s-a adeverit in anul 1886, cand chimistul german Clemens Winkler a descoperit in minereul argirodit un element pe care l-a denumit Germaniu si care avea exact caracteristicile previzionate de Mendeleev.
Intr-un cristal pur de germaniu atomii sunt legati intr-un aranjament periodic formand un cub perfect. Fiecare atom din cristal are patru electroni de valenta, iar fiecare interactioneaza cu electronul din vecinatate pentru a forma o legatura divalenta. Deoarece electronii nu sunt liberi sa se miste materialul pur la temperaturi scazute germaniul se comporta ca un izolator.

Cristalele de germaniu ce contin cantitati mici de anumite impuritati pot conduce curentul si la tempereturi scazute. O impuritate cum ar fi fosforul se numeste impuritate donoare pentru ca contribuie la un exces de electroni, numai patru intrand in legatura divalenta cu germaniu.
Pozitia in tabelul periodic al elementelor Germaniul este un element chimic aflat pe pozitia 32 (grupa 14, perioada 4) in blocul p al tabelului periodic al elementelor.

El se afla in grupa carbonului si este asemanator cu vecinii sai: staniu si siliciu. Acest element are un aspect similar cu cel al siliciului. La fel ca el, germaniul reactioneaza cu oxigenul in natura. Spre deosebire de siliciu, germaniul este prea reactiv pentru a fi gasit in circulatie. Germaniul, un element rar, se izoleaza din mineralele arghirodit si germanit. Prin tratarea acestor minerale cu un amestec de acid azotic si acid sulfuric se precipita bioxidul de germaniu. Acesta se transforma, prin dizolvare, in acid clorhidric, in tetraclorura de germaniu, care se purifica prin distilare.

Cu apa, tetraclorura regenereaza bioxidul de germaniu. Germaniul se obtine prin reducerea bioxidului de germaniu cu hidrogen, la cald. El formeaza cristale cubice, albe cenusii, cu aspect metalic, dure si casante. Structura cristalelor este aceeasi ca a diamantului si a siliciului. Germaniul este un semiconductor. Comportarea chimica a acestuia este intermediara intre aceea a siliciului si a staniului, vecinii sai in tabelul periodic. Germaniul poate exista, in unii compusi ai sai, in stare de oxidare +2, dar starea de oxidare stabila normala este +4.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.