Gestionarea deseurilor

Trimis la data: 2015-04-04
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 23
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: danydaniela
Dimensiune: 330kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Inca din 1970 s-a constientizat ca deseurile constituie o problema si ca metodele de tratare prin depozitare sau incinerare nu sunt satisfacatoare. De asemenea, s-a pus problema reciclarii materialelor care intra in componenta acestora. La Conferinta Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare (UNCED) de la Rio de Janeiro din 1992 s-au adoptat politici care au fost introduse pe plan mondial.[3] In Uniunea Europeana preocuparile erau mult mai vechi, primele directive ale Comisiei Europene in problema deseurilor datand din anul 1975.[4]
Precolectarea deseurilor se refera la adunarea lor in diferite recipiente: cosuri de gunoi, pubele (pentru deseurile menajere) si containere (pentru deseurile stradale si cele produse de agentii economici).[12][13] Pentru a permite reciclarea, colectarea deseurilor care contin materiale refolosibile se face separat in recipiente de culori diferite. Culorile recipientelor disponibile sunt: galbena, rosie, verde, albastra, maro si negru antracit.[14] Culorile recomandate pentru recipientele destinate diferitelor tipuri de deseuri sunt:

rosu (portocaliu) - materiale plastice, galben - metale, verde - biodegradabile, albastru - hartie, carton si sticla, maro - electrice si electronice, negru - nereciclabile, insa acestea nu sunt respectate intotdeauna. Pe recipente exista etichete care precizeaza exact ce fel de deseuri se pot pune in recipientul respectiv.[15]In functie de tipul deseurilor acceptate depozitele se clasifica in depozite pentru deseuri periculoase (clasa a), depozite pentru deseuri nepericuloase (clasa b), depozite pentru materiale inerte (clasa c) si depozite pentru un singur fel de deseuri (monodeponie).

[22] Depozitele trebuie sa dispuna de sisteme de paza, echipamente de cantarire, laboratoare de analiza, instalatii de recuperare a gazului de depozit si de tratare a levigatului, de utilaje (buldozere, incarcatoare, compactoare, screpere, excavatoare) si de servicii de intretinere a acestor utilaje.[23]Eliminarea deseurilor prin depozitare in rampe (gropi) de gunoi fara vreo masura ulterioara este actual o practica care nu mai este acceptata.

Conform Directivei Consiliului 75/442/CEE[24] aceste depozite trebuiau inchise pana in anul 2007, insa Romania nu s-a putut conforma in acest termen. Ca urmare, Romaniei i s-a acordat o perioada de tranzitie, care este pana la sfarsitul anului 2009 pentru deseurile periculoase industriale, pana la sfarsitul anului 2011 pentru deseurile provenite din industria miniera, pana la sfarsitul anului 2013 pentru deseurile provenite din industria energetica, chimica si metalurgica si pana in 16 iulie 2017 pentru deseurile municipale. Esalonarea inchiderii depozitelor neconforme este reglementata prin HG 349/2005.[25]
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.