Gestiunea investitiilor reale

Trimis la data: 2014-01-27
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Din punct de vedere financiar, prin investitie se intelege o decizie prin care o suma prezenta si certa este schimbata pe venituri superioare viitoare dar care au un anumit grad de probabilitate.
Din punct de vedere al fluxurilor monetare, o investitie poate fi de patru feluri:
- investitie cu o singura cheltuiala (intrare) initiala si o singura incasare (iesire) la incheierea perioadei in care are loc investitia;
- investitie cu intrari multiple, pe parcursul executiei obiectivului de investiti si cu o singura iesire, la sfarsit;
Fundamentarea deciziei de investitii urmareste maximizarea valorii actuale nete a investitiei. Aceasta se poate face fie prin aplicarea metodei VAN (valoarea actualizata neta) fie prin aplicarea metodei RIR (rata interna de rentabilitate). De asemenea, mai pot fi utilizati si ati indicatori specifici cum ar fi termenul de recuperare a investitiei, indicele de profitabilitate etc.
1. Metoda VAN

Fie valoarea prezenta a cheltuielilor totale cu investitia si valoarea adusa de investitie, determinata la puterea de cumparare actuala. Daca fluxurile de venituri aduse de investitie se succed pe un numar de T intervale (unde T este viata economica a investitiei), atunci se poate scrie succesiv:
; unde CFi este cash-flow-ul din momentul i, k este rata medie de actualizare a puterii de cumparare (de ex., rata dobanzii de piata) iar VR este valoarea reziduala a investitiei in momentul in care-si incheie viata economica.

In felul acesta se calculeaza .
Daca exista n variante de investitii, se determina VAN pentru fiecare varianta, se selecteaza acele proiecte de investitii pentru care , apoi se alege varianta pentru care VAN este maxim. Intr-o exprimare formala, , unde j numara proiectele de investitii.

Desigur, actualizarea fluxurilor monetare (sau a unei sume monetare date) la momentul actual nu este unica posibilitate de a determina cea mai buna solutie in alegerea proiectelor de investitii. Se poate determina si o marime numita valoare viitoare neta (VVN), la care sa se actualizeze si cheltuielile de investitii si cash-flow-ul la orice moment din viitor, inclusiv la sfarsitul perioadei de executie a proiectului de investitii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.