Gestiunea pasivelor bancare

Trimis la data: 2013-12-21 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Octavian Crușnevschi Dimensiune: 34kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Resursele bancilor sunt constituite din resurse proprii si resurse atrase.
Din punct de vedere al gradului de stabilitate, resursele proprii cuprind resurse stabile, care pot fi plasate pe termen lung si resurse temporare - care pot fi plasate pe termen foarte scurt si scurt.
Resursele atrase constituie partea cea mai activa din resursele bancii, pe seama acestora banca putandu-si indeplini functia de investitie, de plasament, resursele proprii avand o pondere nesemnificativa in plasamentele bancii.

Sursele acestui capital sunt interne (reinvestirea profitului) sau externe (emisiunea publica sau privata de actiuni). Valoarea capitalului se stabileste la valoarea contabila, la valoarea nominala (de emisiune) sau la valoarea de piata. Aceasta forma de capital poate fi divizata in doua categorii: capitalul propriu si capitalul suplimentar (stabilit ca un procent din cel propriu) si cuprinde fondul de risc, rezervele din reevaluarea activelor si datoriei subordonate;

Dupa parcurgerea acestor etape, se stabileste structura optima a capitalului bancar, in functie de evolutia pietelor si a reglementarilor bancare, factorii principali care influenteaza structura capitalului bancar fiind: destinatia capitalului bancar si gradul de indatorare a bancii.Destinatia capitalului bancar este complexa si necuantificabila, avand in vedere functiile capitalului: protectia creditorilor bancii, absorbirea unor pierderi, finantarea investitiilor in imobilizari, plafonarea cresterii bancii, insa esentiala ramane mentinerea increderii publicului, care asigura succesul unei banci.

Gradul de indatorare, ca factor al rentabilitatii, exercita o presiune puternica asupra nivelului relativ al capitalului bancar, in sensul diminuarii acestuia. Cresterea gradului de indatorare este insa limitata de unii factori, precum: prudenta creditorilor, actionand prin intermediul pietei; cursul actiunilor bancare, care poate scadea in cazul perceperii supraindatorarii bancii ca factor de risc; reglementarile autoritatilor bancare, care pot limita, prin penalizare, cresterea gradului de indatorare. Este dificil de stabilit un optim al marimii capitalului bancar, acesta depinzand de talia bancii, de diversificarea plasamentelor, de politicile manageriale,de increderea partenerilor.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.