Gheorghe Bratianu I

Trimis la data: 2009-11-14
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.38 / 10
Downloads: 0
Autor: Modranu Tatiana
Dimensiune: 12kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
A fost unul dintre cei mai mari istorici pe care i-a avut tara noastra, cel mai stralucit din generatiile care au activat in perioada interbelica, ilustrind una dintrte etapele cele mai rodnice din intreaga evolutie a istoriografiei romanesti. A conAZtribuit la ridicarea istoriografiei noastre la un nivel superior, modern, comparabil cu al altor scoli-istoriografice europene. S-a nascut la 21, L/3. II. 1898 in comuna Ruginoasa din judetul Iasi, ca fiu al lui lori I.C.Bratianu (Ionel) si al Mariei Moruzi. A urmat cursurile Liceului National din Iasi, apoi Facultatea de drept a Universitatii Al I Cuza si Facultatea de litere de la Paris.
A obtinut titlul de doctor in filozofie la Universitatea din Cernauti (1923) si in litere la Paris (1929). Timp de 17 ani (1923-1940) a fost profesor la Facultatea de litere (istorie) din Iasi, apoi, din 1940 pina in 1947, la cea din Bucuresti, succedand Iui N.Iorga la Catedra de istorie universala. Cu insusiri deosebite de dascal, Gh.I.Bratianu a creat o scoala istoriografica la care s-au format multi dintre istoricii nostri de frunte, intre 1940-1941 a indeplinit functia de decan al Facultatii de litere, si filozofie din Bucuresti,

in perioada ieseana, intre anii 1935-1940, a fost directorul Institutului de istorie generala al Universitatii Alexandru loan Cuza, iar la Bucuresti, directorul Institutului de istorie universala Nicolae lorga 0941-1947). Gheorghe I Bratianu ocupa un loc de frunte in istoriografia romaneasca. Putini dintre istoricii nostri l-au egalat in ce priveste varietatea preocuparilor si amploarea operei publicate. O bibliAZografie selectiva, a lucrarilor sale, consemneaza 38 de carti si brosuri, precum si 99 de articole in publicatii stiintifice, tratind probleme de istorie medievala, cit si de istorie moderna, contemporana si de politica curenta.

Opera lui Gheorghe LBratianu se inscrie, pe de o parte, pe linia traditionala a istoriografiei romanesti, iar pe de alta parte se incadreaza in efortul general de reinnoire a stiintei-istorice, caracteristic perioadei interbelice. Cercetarile sale de istorie nationala s-au concentrat asupra unor probleme majore: formarea si continffftatea poporului roman pe teritoriul pe care il locuieste,(formarea statelor medievale romanesti, orAZganizarea sociala si politica a vietii romanesti in evul mediu, in lucrarea O enigma si un miracol istoric: poporul roman (1940), pledeaza pe con-tinuitatea poporului roman pe aceste meleaguri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.