Gheorghe Hurmuzaki si ziarul Bucovina

Trimis la data: 2014-02-13
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Hurmuzachestii, angajati in toate actiunile culturale si nationale din Bucovina, au inteles ca principala arma de lupta politica este presa. Astfel, "intr-un consiliu de familie se decide infiintarea unui ziar intr-o tarisoara, unde pana atunci se citea in cercuri prea restranse numai unele ziare germane, ici-colea si franceze" [1]. Dificultatile care se puneau in calea realizarii acestei idei erau multe, dar mai ales era vorba de partea materiala care a trebuit sa cada exclusiv in seama familiei Hurmuzaki.
Se ia hotararea ca ziarul proiectat sa iasa in limbile romana si germana, in text paral el, cu periodicitate saptamanala si sa poarte numele "Bucovina". Pentru aceasta se cerea insa ca cel ce va sta in fruntea lui sa fie la inaltimea vocatiei si sa cunoasca perfect ambele limbi. Alegerea a cazut si de data aceasta pe fratii Hurmuzaki. Cel harazit sa fie primul redactor al "Bucovinei", "gazeta romaneasca pentru politica, religie si literatura", a fost Gheorghe.

La 15 octombrie 1848, tipograful Ferdinand Eckhardt a inaintat Administratiei Bucovinei, Creisamtului din Cernauti, anuntul de aparitie al primului ziar din Bucovina. El comunica acestui birou ca va publica in editura proprie din Cernauti un ziar scris in limba romana si germana care o sa apara odata pe saptamana, si ca va raspunde pentru el in fata autoritatilor . De fapt, Eckhardt, nu s-a ocupat decat de partile tehnice, pe cand redactarea si raspunderea pentru cele publicate cadeau mereu in seama lui George Hurmuzaki.

Ziarul a aparut intre 20 octombrie 1848 si 2 octombrie 1850. Publicarea unui ziar, scrierea articolelor, corecturile, reprezenta o munca care consuma puterile unui singur om, motiv pentru care la inceputul anului 1849 George isi asociaza in redactie pe fratele sau Alecu, iar spre sfarsitul anului 1849 ii cedeaza acestuia cu totul redactia ziarului [2].
George Baritiu, care ii cunostea personal pe fratii Hurmuzaki, le-a dat poate cea mai adevarata caracteristica. El scria: "George, acea figura dulce si amabila, care dorea sa aiba brate spre a cuprinde cu ele cate un milion de romani dintr-o data, si Alexandru, acel cap genial, cu inima simtitoare totdeauna mai mult pentru altii decat pentru sine, acesti doi frati venisera tocmai la timp spre a lua in anii regeneratiunei pe umerii lor cele mai grele misiuni, din cate erau de implinit in acea epoca mare" [3].
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.