Ghepardul si evolutia animalelor vertebrate

Trimis la data: 2004-05-23 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 3683
Autor: Adela Ilinca Dimensiune: 8kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Vertebratele au apărut pe Pământ mai târziu decât nevertebratele. Evoluţia lor a avut loc în strânsă legătură cu schimbarea condiţiilor de viaţă. Cele dintâi vertebrate au fost şi cele mai simple şi anume peştii placodermi, care aveau capul şi jumătatea anterioară a corpului acoperită cu plăci osoase.

Mult timp a trecut până ce din peşti s-au dezvoltat animale care au putut trăi şi pe uscat – amfibienii. În unele regiuni ale Pământului s-au ridicat munţi care au făcut ca mările să se retragă, schimbându-se astfel şi condiţiile de viaţă ale animalelor. Apele retrăgându-se, cei mai mulţi peşti au pierit. În urma retragerii apelor unii peşti au reuşit să trăiască pe uscat. Înotătoarele perechi s-au transformat în membre şi li s-au dezvoltat plămânii. Aşa au apărut amfibienii. Strămoşii broaştelor de astăzi, numiţi stegocefali, aveau capul acoperit cu scuturi de plăci şi erau uriaşi (2 m).

Clima fiind caldă şi umedă amfibienii s-au dezvoltat foarte mult; a urmat însă o perioadă de secetă. În acele condiţii, pielea unor amfibieni s-a îngroşat devenind solzoasă. Ea a pierdut funcţia de respiraţie, din care cauză s-au dezvoltat plămânii. Astfel, unii stegocefali s-au transformat în reptile primitive care reprezintă o nouă treaptă evolutivă, un nou pas în cucerirea uscatului de către animale. În vremea mijlocie din istoria Pământului pe uscat, în apă şi în aer au predominat reptilele uriaşe (30 – 40 m).

După cca. 130 mil. de ani, clima a început să se răcească. Numărul reptilelor a început să scadă, nemaiavând hrană suficientă. Numai puţine reptile au reuşit să scape de aceste condiţii neprielnice. Urmaşii lor sunt reptilele actuale: şopârle, şerpi, broaşte ţestoase şi crocodili.

Din unele reptile s-au dezvoltat păsările şi mamiferele. Pasărea fosilă Archaeopteryx avea însuşiri atât de reptilă, cât şi de pasăre. Ea ne arată drumul de dezvoltare a păsărilor din reptile. Ca şi reptilele avea dinţi pe maxilare, trei degete cu gheare la aripi, şi o coadă lungă, formată din multe vertebre distincte. Dar, pasărea străveche avea caractere şi de pasăre: membre anterioare transformate în aripi, pene la aripi şi coadă. Aceasta este dovada că păsările îşi au originea din reptile. De astfel şi păsările de astăzi mai păstrează încă multe asemănări cu reptilele: solzii de pe picioare şi ouăle au aceeaşi alcătuire ca la reptile.

Tot din reptile s-au dezvoltat şi mamiferele. Primele mamifere erau nişte carnivore mici. Ca dovadă a originii lor din reptile, mamiferele inferioare mai păstrează încă unele asemănări cu aceste animale. Astfel, ornitorincul se înmulţeşte prin ouă, ca reptilele, iar şobolanul, castorul au solzi cornoşi pe coadă, asemănători cu solzii de la reptile. Temperatura constantă a corpului, precum şi faptul că nasc pui, au permis mamiferelor să se răspândească pe întreaga suprafaţă a Pământului, adaptându-se la cele mai diferite condiţii de viaţă.

Caractere generale ale mamiferelor
Mamiferele sunt vertebrate superioare homeoterme cu corpul acoperit cu păr, care nasc pui vii pe care îi hrănesc cu lapte, produs de glandele mamare. Au o largă răspândire geografică, în toate mediile de viaţă: majoritatea sunt terestre, unele subterane, dar şi acvatice, semi-acvatice şi chiar zburătoare. Ca urmare a adaptării lor la diferite medii de viaţă, aspectul forma şi dimensiunile corpului variază foarte mult. Corpul lor, alcătuit din cap, trunchi şi coadă (care poate lipsi), se sprijină pe două perechi de membre adaptate în general pentru mers.

La mamiferele acvatice corpul devine hidrodinamic, iar membrele devin înotătoare. La lilieci, mamifere zburătoare, membrele anterioare sunt adaptate pentru zbor. Tegumentul mamiferelor are două categorii de producţii: cornoase şi glandulare. Scheletul este alcătuit din oase masive, pline cu măduvă. Musculatura este bine diferenţiată. Cavitatea toracică este separată de cavitatea abdominală prin muşchiul diafragma, cu rol în respiraţie. Sistemul nervos este cel mai bine dezvoltat. Emisferele cerebrale cu scoarţă netedă la formele inferioare devin cutate la formele superioare, scoarţa cerebrală formând girusuri. Organele de simţ sunt bine dezvoltate.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.