Ghid pentru scrierea eseurilor

Trimis la data: 2008-10-25
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 12
Nota: 7.29 / 10
Downloads: 348
Autor: Emanuel
Dimensiune: 21kb
Voturi: 36
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ghid pentru scrierea eseurilor
1.Stabilirea temei
De obicei subiectul sau tema unei lucrări de seminar, a unui eseu ori a unei lucrări de diplomă este sugerată de către profesor, dar adeseori se oferă posibilitatea alegerii între mai multe opţiuni ori chiar a unei formulări personale.
Ghid pentru scrierea eseurilor
Ghid pentru scrierea eseurilor
1.1 Alegerea temei
În cazul în care vi se oferă mai multe opţiuni, nu alegeţi o temă în legătură cu care aveţi convingeri şi sentimente foarte puternice. Orientaţi-vă spre o temă pe care aţi dori s-o aprofundaţi, mai degrabă decît către una pe care consideraţi că o cunoaşteţi deja.

Dacă atunci cînd citiţi întrebarea sau formularea temei vă este deja foarte clar răspunsul pe care doriţi să-l daţi, acest lucru ar trebui să fie un semnal de alarmă. Riscul este acela de a produce o lucrare cu răspunsuri gata făcute, care nu va fi apreciată de profesor. Este sigur că veţi obţine o notă mai bună alegînd o altă temă.

Ghid pentru scrierea eseurilor
Înainte de a alege o anumită temă, analizaţi cu atenţie formulările propuse. Nu reacţionaţi spontan la anumite cuvinte sau expresii, ci încercaţi să înţelegeţi cît mai exact intenţia profesorului. O discuţie cu cîţiva colegi s-ar putea dovedi extrem de fructuoasă în acest sens.

Ghid pentru scrierea eseurilor
1.2 Propunerea unei teme
Atunci cînd tema este propusă de către student, acesta trebuie să acorde o deosebită atenţie formulării şi să se asigure de acordul profesorului înainte de a începe cercetarea propriu-zisă.

Ghid pentru scrierea eseurilor
În analiza propriei propuneri studentul se poate folosi de următoarele întrebări:
Este aceasta o problemă cu adevărat importantă?
Sînt eu cu adevărat interesat de aprofundarea acestui subiect?
Prezintă el un interes suficient de larg?
Înţeleg eu raporturile temei de studiu cu contextul mai larg din care face parte?

Am eu suficient acces la literatura de specialitate relevantă pentru tema aleasă?
Încadrarea temei în literatura existentă în domeniu este extrem de importantă, permiţînd evitarea unor riscuri cum ar fi:
- formularea unor false probleme;
- concentrarea asupra unei probleme care a fost rezolvată deja;
- evitarea unei linii de argumentaţie care a fost invalidată de cercetările anterioare;
- alegerea unei teme prea complexe pentru nivelul de competenţă al studentului sau pentru posibilităţile de informare aflate la dispoziţia sa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.