Ghid pentru scrierea eseurilor

Trimis la data: 2015-11-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 14
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Mihai_H
Dimensiune: 30kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
De obicei subiectul sau tema unei lucrari de seminar, a unui eseu ori a unei lucrari de diploma este sugerata de catre profesor, dar adeseori se ofera posibilitatea alegerii intre mai multe optiuni ori chiar a unei formulari personale.1.1 Alegerea temei
In cazul in care vi se ofera mai multe optiuni, nu alegeti o tema in legatura cu care aveti convingeri si sentimente foarte puternice. Orientati-va spre o tema pe care ati dori s-o aprofundati, mai degraba decit catre una pe care considerati ca o cunoasteti deja.
Daca atunci cind cititi intrebarea sau formularea temei va este deja foarte clar raspunsul pe care doriti sa-l dati, acest lucru ar trebui sa fie un semnal de alarma. Riscul este acela de a produce o lucrare cu raspunsuri gata facute, care nu va fi apreciata de profesor. Este sigur ca veti obtine o nota mai buna alegind o alta tema.
Inainte de a alege o anumita tema, analizati cu atentie formularile propuse. Nu reactionati spontan la anumite cuvinte sau expresii, ci incercati sa intelegeti cit mai exact intentia profesorului. O discutie cu citiva colegi s-ar putea dovedi extrem de fructuoasa in acest sens.

1.2 Propunerea unei teme
Atunci cind tema este propusa de catre student, acesta trebuie sa acorde o deosebita atentie formularii si sa se asigure de acordul profesorului inainte de a incepe cercetarea propriu-zisa.
In analiza propriei propuneri studentul se poate folosi de urmatoarele intrebari:
Este aceasta o problema cu adevarat importanta?
Sint eu cu adevarat interesat de aprofundarea acestui subiect?
Prezinta el un interes suficient de larg?
Inteleg eu raporturile temei de studiu cu contextul mai larg din care face parte?
Am eu suficient acces la literatura de specialitate relevanta pentru tema aleasa?

Incadrarea temei in literatura existenta in domeniu este extrem de importanta, permitind evitarea unor riscuri cum ar fi:
- formularea unor false probleme;
- concentrarea asupra unei probleme care a fost rezolvata deja;
- evitarea unei linii de argumentatie care a fost invalidata de cercetarile anterioare;
- alegerea unei teme prea complexe pentru nivelul de competenta al studentului sau pentru posibilitatile de informare aflate la dispozitia sa.

Folosul maxim in urma studiului rezulta din alegerea unei teme care se discuta curent in literatura de specialitate sau in mediul academic ori eclesiastic, cu conditia ca aceasta sa reprezinte, cel putin intr-o oarecare masura, o chestiune de interes pentru student.
Tema aleasa trebuie sa fie suficient de restrinsa pentru a permite o tratare aprofundata. (Alegerea unei teme prea generale sau prea extinse este cea mai obisnuita greseala facuta de catre studenti.) Amploarea temei si nivelul de aprofundare depinde de caracterul lucrarii, acestea crescind pe masura urcarii pe scara complexitatii si competentei academice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.