Ghita - personaj principal de nuvela psihologica - Moara cu noroc de Ioan Slavici

Trimis la data: 2013-01-15
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Deca Alexandru
Dimensiune: 12kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ioan Slavici este un creator de portrete remarcabile, eroul din nuvela "Moara cu noroc" detasandu-se in nuvelistica autoruluisi fiind reper in literatura romana in sfera prozei realiste si psihologice. In primul rand, personajul principal impresioneaza la nivel literar prin schimbarea caracterului in contact cu forta raului reprezentata de Lica. Astfel, dintr-un om calm, iubitor, dornic de echilibru familial, el se transforma intr-o persoana violenta cu un zbucuim interior permanent, cu o lume interioara dominata de frica, debusolare si incapacitate de a se compensa.
Prin intermediul monologului interior si al stilului indirect liber, autorul aduce in prim plan toata tensiunea resimtita de erou din momentul in care intra intr-o situatie limita, dominat de obsesia de a avea bani insa reticent in impulsul de a ramane la han din cauza constientizarii fortei malefice si a influentei nefaste asociate lui Lica fara de care el nu putea sa-si continue meseria de carciumar.

O scena reprezentativa pentru surprinderea acestei crize majore este aceea in care Ghita monologand face o comparatie indirecta intre obsesia sa pentru bani si un defect fizic: "ei! Ce sa-mi fac? Asa m-a lasat Dumnezeu! Ce sa-mi fac daca e in mine mai tare decat vointa mea?! Nici cocosatul nu e insusi vinovat ca are cocoase in spinare: nimeni mai mult decat dansul n-ar dorii sa o aiba". Interogatiile retorice si contextele exclamative din fragmentul citat sunt relevante pentru descrierea starii sufletesti a lui Ghita ce suporta in singuratate o pasiune exercitata de Lica, presiune ce va avea consecinte nefaste asupra destinului intregii familii.

Universul launtric este unul haotic pentru ca Ghita oscileaza mereu intre a ramane la han avand astfel o situatie financiara buna si a se intoarce in sat si implicit a aceepta traiul modest. Patima banului este insa mai puternica decat tentativele firave de a renunta la traiul bogat, de a-si accepta viata modesta si astfel putand sa-si regaseasca echilibrul de odinioara. Autorul caracterizeaza aceasta indecizie a personajului printr-un context in care coordonarea adversativa este expresiva si denota incapacitatea lui Ghita de a se rupe de acest lant vicios al goanei dupa avere "el isi punea de gand ca are sa plece si sa se duca, incat sa i se piarza urma; insa el iar se dumirea si astepta ca Lica sa vina iar cu banii"

Acelasi procedeu al monologului interior si al succesiunii interogatiilor retorice este utilizat de narator intr-o alta scena in care se prezinta tulburarea lui Ghita cauzata de constientizarea faradelegilor lui Lica la care este partas indirect: "pentru ce a ramas el la carciuma? Pentru ce le-a spus drumetilor ca are bani la sine? Ce avea de gand sa faca?"
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.