Ghita din Moara cu noroc

Trimis la data: 2014-01-16
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.10 / 10
Downloads: 0
Autor: alexanderrhys
Dimensiune: 17kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ghita este personajul principal multidimensional complex si dnamic.Complexitaea persoanjului este conferita de faptul ca autorul ii urmareste drumul plin de cotituri intre bine sir au.El este prezentat din doua perspective: a realismului psihologic si a clasicismului.El face parte din triughiul personajelor care domina nuvela: Ghita-Ana-Lica.
El incalaca o lege morala,aceea a cumpatarii pe care soacra o enunatase la inceputul nuvelei:"Omul sa fie multumit cu saracia sa,caci daca e vorba,nu bogatia ci linistea colibei tale te face fericit".
Dilemele ca "linistea colibei" sau "bogatia" il macina pe Ghita pe dinauntru.El avea o meserie precara,aceea de cizmar,deci era sarac si vroia sa se imbogateasca.El ia in arenda carciuma "Moara cu noroc", aflata pe drumul Ineului,un spatiu lipsit de lege.Peste cateva luni carciuma devine cunoscuta la fel si Ghita.

Om nehotarat,greoi,cu o mare inertie in reactiile suf;letesti dar cu un orgoliu la fel de mare ca alui Lica.Pentru Ghita atitudinea potrivita este cumintenia,prin care el intelege o cale de mijloc sa-si asigure bunastarea si linistea morala: ii lasa pe porcari sa plece fara sa plateasca ,primeste tot felul de oameni la carciuma,"cinstiti sau nu",el nu vrea sa faca pe iscoada pentru Lica si Pintea.De la acceptarea lui Lica incepe involutia lui Ghita,iar caderea lui este rapida.El cedeaza pas cu pas,scufundadu-se in compromise si imoralitate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.