Giacomo Puccini

Trimis la data: 2005-03-17
Materia: Muzica
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.45 / 10
Downloads: 1962
Autor: Sergiu Spataru
Dimensiune: 19kb
Voturi: 75
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Giacomo Puccini s-a născut la 23 decembrie în anul 1858 în oraşul Lucca din Italia , familia lui făcînd parte dintr-o veche generaţie de compozitori. Studiind încă în casa părintească orga şi canto, el urmează şi absolveşte cursurile conservatorului din Milano.
Ca şi Verdi, Puccini manifestă o preferinţă spre dramă, pe care nu o izolează de contextul social şi istoric. Fiecare lucrare a sa are un subsrat social evident, care deşi nu determină direct acţiunea, constituie fondul moralizator al artei sale. Simţul de om de teatru, care l-a determinat să-şi construiască operele pe o bază dramaturgică unitară, se poate observa de altfel şi în modalităţile de creare a atmosferei, în preferinţele pentru peisagistica exotică (fie din Orientul îndepărtat, fie din America).

Descrierea mediului, economia de mijloace pentru redarea acţiunii determină un tip de teatru sobru în desfăşurare, dar plin de tensiune în conflicte. Se observă, de asemenea, o permanenţă a nuanţării lirice, precumpănitoare asupra comicului care de altfel apare accidental, în episoade nesemnificative(cu excepţia unicei sale comedii, Gianni Schicchi).

Puccini se impune nu numai ca un cunăscător al resurselor expressive ale vocii, scriind momente solistice celebre astăzi în repertoriul lyric mondial, ci şi ca simfonist de anvergură, în construcţia lucrărilor sale, şi un orchestrator rafinat. Primele opere, Le Villi (Strigoii-1884) şi Edgar(1889), au rămas doar ca încercări de debut; lucrările ulterioare, fapt destul de rar întîlnit în istoria muzicii, sînt toate incluse în repertoriul permanent al teatrelor de pretutindeni: Manon Lescaut (1893), Boema (1896), Tosca (1900), Madama Butterfly (1904), La Fracciulla del West( Fata din vest- 1910), La Rondine (1917), Tripticul Mantaua, Suor Angelica şi Gianni Schicchi (1918) Turandot (începută în 1921, terminată de Fr.Alfano în 1926). Ele reprezintă ultima mare glorie operistică a muzicii italiene, a cărei dominaţie a durat un secol.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.