Gib I.Mihaescu - Femeia de ciocolata

Trimis la data: 2007-02-06 Materia: Romana Nivel: Liceu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 953
Autor: Delia Dimensiune: 9kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Gib I.Mihaescu - Femeia de ciocolata - este tipul scriitorului aşezat sub semnul imaginaţiei prolifice, echivalentă cu forţa de atracţie a tenebrelor, spre un ineluctabil sfârşit dezastruos. La acest scriitor, închipuirea pare a fi ordinea firească a lucrurilor. Gib I.Mihaescu - Femeia de ciocolata

Gib I.Mihaescu - Femeia de ciocolata - Teama fără mobil precis, teama de moarte, de singurătate, convingerea că ireparabilul se poate produce oricând, că depăşeşte puterile opoziţionale omeneşti-toate acestea conduc personajul lui Gib Mihăescu pe căile pierzaniei de sine, după o logică absurdă, aceea a sentimentelor de care se teme şi pe care le detestă. Dar numai atât, întrucât el este lipsit de voinţa de a da la o parte vălul ce împiedică evaluarea justă a situaţiilor şi conducerea spre o rezolvare, ca să spunem aşa, normală. Gib I.Mihaescu - Femeia de ciocolata

Gib I.Mihaescu - Femeia de ciocolata , Negrişor, personajul central al prozei de mari dimensiuni, este invidios pe Motreanu, din cauza succesului pe care acesta îl are cu domnişoara Eleonora. ,,Femeia de ciocolată”, va traversa evenimentele unei experienţe unice, bizare şi paradoxale.

Fugind de realitatea care nu-I convine, Negrişor se refugiază în imaginaţie, în închipuire. Întâi îşi închipuie că îl azvârle pe Modreanu în abisul care se deschidea de la fereastra domnişoarei Eleonora şi unde un monstru metalic, un ferăstrău, îşi va isprăvi victima: ,, Un gând amarnic îl obseda de când cu priveliştea ferăstroaiei… îi plăcea să vadă în închipuire pe Modreanu, legat butuc dinaintea dinţilor de metal.”

Puterea imaginaţiei e atât de mare încât, în momentul în care îşi închipuie trupul lui Modreanu aşchiat de ferăstrăul mecanic, el aude, cu satisfacţie, strigătele de durere ale victimei sale, iar domnişoara Eleonora îşi întrerupe dialogul:,,- Frate, cine chirăe aşa?… parcă m-ar striga pe mine.”Deşi forţa sa imaginativă îl ajută să-şi distrugă rivalul, cel puţin în închipuire, Negrişor nu se mulţumeşte numai cu această evadare din real.

Pe fondul inaccesibilităţii femeii dorite, invidiei şi geloziei, el părăseşte mediul care I se pare ostil. Experienţa erotică cu Şari, o femeie întâlnită întâmplător, are la bază culoarea ciocolatie a tenului acesteia, asemănătoare cu cea a domnişoarei Eleonora. Asociaţionismul mintal este determinat de obsesia culorii tenului: ,,Negrişor tresări, căci femeia fără pălărie, dar bine îmbrăcată, semăna la culoare cu domnişoara Eleonora.”

Experienţa erotică ce urmează are şi un caracter iniţiatic. Şari fiind în măsură totală, să-I aline pe moment, obsesiile erotice şi durerile provocate de dragostea neîmpărtăşită de domnişoara Eleonora , dar Negrişor, printr-o curioasă predispoziţie comportamentală, nu îşi declarase dragostea domnişoarei Eleonora, interiorizându-şi toate pornirile.

După experienţa erotică cu Şari,Negrişor dispare timp de câteva zile, retrăgându-se pentru a-şi ocoli camarazii. Tehnica anticipării evenimentelor acţionează şi în Femeia de ciocolată . Chiar înainte de revenirea ,, fiului rătăcitor” autorul-narator anticipează deznodământul nuvelei prin demontarea mecanismului închipuirilor lui:

,,Ba-I vine să creadă uneori , chiar că până şi lucrurile se schimbă, când el vrea să le vadă într-un anumit fel –tocmai pentru că el le doreşte să fie astfel cum sunt în realitate şi cum el nu le va vedea niciodată”, sau în privinţa culorii pielii domnişoarei Eleonora: ,, Cu siguranţă deci, culoarea Eleonorei va fi identică cu soarele matinal cu aceea din soarele miezului de ziuă, din lumina becurilor, din umbra dupăamiezilor din umbra interiorului: culoarea irezistibilă a ciocolatei.Tocmai pentru că el vrea să nu fie astfel.”

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.