Gib I Mihaescu - Bratul Andromedei

Trimis la data: 2015-10-05
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: AndreeaMaria_B
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In literatura de dupa primul razboi mondial aparitia lui Gib. I.Mihaescu era una dintre cele mai singulare.Tema cea mai frecventa a lui era erotismul.Romanul de care ma ocup acum inseamna o continuare in aceasta privinta.
Intr-un oras din Oltenia, doi oameni sunt stapani pe situatie: politicianul Vucol Cornoiu si sotia sa Zina. Atrasi in sfera de interese a celui dintai, trei profesori de liceu, Andrei Lazar, Nedan si Inelescu, sunt robiti de superba frumusete a d-nei Cornoiu. La fel de mici de statura- amanunt cu desavarsire artificial, fiecare din ei are o ciudatenie.
Profesorul de fizica, Lazar, e pasionat de astronomie, izolandu-se de lume in cele mai indepartate mahalale ale orasului, urmarit de himerica problema a miscarii eterne. Masina-i bizara la care a lucrat o viata-ntreaga e ca o fiinta vie pentru el. Din aceasta lume aparte, el este adus de colegii sai in casa lui Cornoiu. Nu-l intereseaza politica, pe care o dispretuieste, dar se simte atras ca prin hipnoza de doamna Zina Cornoiu.

In dragostea lui, de o timiditate care-l paralizeaza, este toata anxietatea celor nereusiti fiziceste. Pe d-na Cornoiu insa tocmai sfiala aceasta o indeamna spre omul ce-si petrece noptile urmarind tainele boltii instelate. Si d-na Cornoiu se hotareste sa se duca intr-o seara acasa la Lazar.O noua viata avea acum sa inceapa pentru micul astronom, o viata de bucurii luminoase, libera de obsesia absurdului ,, perpetuum mobile" .

Si pentru a-si verifica hotararea de a rapune pentru totdeauna himera aceasta, in ajunul intalnirii fagaduite, el izbeste cu piciorul in unealta eternei torturi. Dar iata: ,, rotile se pun in miscare si nu mai contenesc, minunea cautata cu insetare, infrangerea repausului etern, s-a realizat(...)" . este o parere sau o realitate? Cine poate sti? In fata Zinei,Lazar incearca sa repete experienta, dar adevarul de aceasta data se profileaza cu dureroasa exactitate: masina refuza sa se urneasca si Lazar innebuneste.

Nedan- are si el ticneala lui.Divortat de nevasta- o femeiusca neinsemnata, de o frumusete comuna si care-l inselase- profesorul de greaca si latina nascoceste o teorie bizara dupa care, femeia superioara nu poate fi decat inalta. Maniac al acestei idei, el ii cauta verificarea in mitologie, in istoria antica si medievala, si isi materializeaza straniul cult in avantate scrisori anonime adresate doamnei Cornoiu, ideala intrupare a visului lui. Tarziu de tot Zina afla cine este autorul scrisorilor si atunci ea se hotareste sa devina amanta lui Nedan.Incercarea este macabra, pentru ca Nedan este o ruina.

Si, astfel, frumusetea ispititoare a doamnei Cornoiu, care a infiorat biata viata a celor doi belferi fantasti, se va darui lui Inelescu, devenit inspector, pozitivist in politica, volubil, totdeauna cu o romanta pe buze, filozof practic in materie de dragoste, consolandu-se repede de o palma incasata si trecand cu dezinvoltura de la camerista la stapana. Paralel cu acest cortegiu insirat in urma doamnei Cornoiu, se desfasoara idila intermitenta a lui Cornoiu- Napoleon al urbei sale, ajuns ministru-cu sotia de pe vremuri, pe care o parasise pentru a se insura cu Zina.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.