Gib I. Mihaescu - Bratul Andromedei

Trimis la data: 2006-11-16
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 8.47 / 10
Downloads: 16
Autor: Bobi b.
Dimensiune: 13kb
Voturi: 33
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Gib I. Mihaescu - Bratul Andromedei - În literatura de după primul război mondial apariţia lui Gib. I.Mihăescu era una dintre cele mai singulare.Tema cea mai frecventă a lui era erotismul.Romanul de care mă ocup acum înseamnă o continuare în această privinţă.Gib I. Mihaescu - Bratul Andromedei
Gib I. Mihaescu - Bratul Andromedei - Într-un oraş din Oltenia, doi oameni sunt stăpâni pe situaţie: politicianul Vucol Cornoiu şi soţia sa Zina. Atraşi în sfera de interese a celui dintâi, trei profesori de liceu, Andrei Lazăr, Nedan şi Inelescu, sunt robiţi de superba frumuseţe a d-nei Cornoiu. La fel de mici de statură- amănunt cu desăvârşire artificial, fiecare din ei are o ciudăţenie. Gib I. Mihaescu - Bratul Andromedei

Gib I. Mihaescu - Bratul Andromedei - Profesorul de fizică, Lazăr, e pasionat de astronomie, izolându-se de lume în cele mai îndepărtate mahalale ale oraşului, urmărit de himerica problemă a mişcării eterne. Maşina-i bizară la care a lucrat o viaţă-ntreagă e ca o fiinţă vie pentru el. Din această lume aparte, el este adus de colegii săi în casa lui Cornoiu. Nu-l interesează politica, pe care o dispreţuieşte, dar se simte atras ca prin hipnoză de doamna Zina Cornoiu.

În dragostea lui, de o timiditate care-l paralizează, este toată anxietatea celor nereuşiţi fiziceşte. Pe d-na Cornoiu însă tocmai sfiala aceasta o îndeamnă spre omul ce-şi petrece nopţile urmărind tainele bolţii înstelate.Şi d-na Cornoiu se hotăreşte să se ducă într-o seară acasă la Lazăr.O nouă viaţă avea acum să înceapă pentru micul astronom, o viaţă de bucurii luminoase, liberă de obsesia absurdului ,, perpetuum mobile” .

Şi pentru a-şi verifica hotărârea de a răpune pentru totdeauna himera aceasta, în ajunul întâlnirii făgăduite, el izbeşte cu piciorul în unealta eternei torturi. Dar iată: ,, roţile se pun în mişcare şi nu mai contenesc, minunea căutată cu însetare, înfrângerea repausului etern, s-a realizat(…)” . este o părere sau o realitate? Cine poate şti? În faţa Zinei,Lazăr încearcă să repete experienţa, dar adevărul de această dată se profilează cu dureroasă exactitate: maşina refuză să se urnească şi Lazăr innebuneşte.

Nedan- are şi el ţicneala lui.Divorţat de nevastă- o femeiuşcă neînsemnată, de o frumuseţe comună şi care-l înşelase- profesorul de greacă şi latină născoceşte o teorie bizară după care, femeia superioară nu poate fi decât înaltă. Maniac al acestei idei, el îi caută verificarea în mitologie, în istoria antică şi medievală, şi îşi materializează straniul cult în avântate scrisori anonime adresate doamnei Cornoiu, ideală întrupare a visului lui. Târziu de tot Zina află cine este autorul scrisorilor şi atunci ea se hotăreşte să devină amanta lui Nedan.Încercarea este macabră, pentru că Nedan este o ruină.

Şi, astfel, frumuseţea ispititoare a doamnei Cornoiu, care a înfiorat biată viaţă a celor doi belferi fantaşti, se va dărui lui Inelescu, devenit inspector, pozitivist în politică, volubil, totdeauna cu o romanţă pe buze, filozof practic în materie de dragoste, consolându-se repede de o palmă încasată şi trecând cu dezinvoltură de la cameristă la stăpână.

Paralel cu acest cortegiu înşirat în urma doamnei Cornoiu, se desfăşoară idila intermitentă a lui Cornoiu- Napoleon al urbei sale, ajuns ministru-cu soţia de pe vremuri, pe care o părăsise pentru a se însura cu Zina, aliată strălucită în dorinţa de parvenire politică, şi tribulaţiile interesante ale junelui Nenoveanu între cele două cucoane divorţate.

Mediul provincial de intrigi şi pasiuni politice, descris în Braţul Andromedei , ne duce spre o lume cunoscută în istoria romanului nostru şi spre atitudini moştenite din semănătorism. Arivismul lucid al lui Cornoiu, grupul de avocaţi şi profesori însufleţit de ambiţii mărunte şi locale, tipul de berbant trivial, lăudăros şi plin de jovialitate al lui Nae Inelescu, aparţin eroilor preferaţi ai romanului social dinaintea războiului.

Din aceeaşi galerie fac parte şi studentul Nenoveanu, profitor al unei virilităţi abundente, ca şi protejatele sale, fosta doamnă Nedan şi Sultana, prima soţie a lui Cornoiu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.