Gib I Mihaescu - Femeia de ciocolata

Trimis la data: 2015-07-21
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: Andreea_Z
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Gib I.Mihaescu este tipul scriitorului asezat sub semnul imaginatiei prolifice, echivalenta cu forta de atractie a tenebrelor, spre un ineluctabil sfarsit dezastruos. La acest scriitor, inchipuirea pare a fi ordinea fireasca a lucrurilor. Teama fara mobil precis, teama de moarte, de singuratate, convingerea ca ireparabilul se poate produce oricand, ca depaseste puterile opozitionale omenesti-toate acestea conduc personajul lui Gib Mihaescu pe caile pierzaniei de sine, dupa o logica absurda, aceea a sentimentelor de care se teme si pe care le detesta. Dar numai atat, intrucat el este lipsit de vointa de a da la o parte valul ce impiedica evaluarea justa a situatiilor si conducerea spre o rezolvare, ca sa spunem asa, normala.
In Femeia de ciocolata , Negrisor, personajul central al prozei de mari dimensiuni, este invidios pe Motreanu, din cauza succesului pe care acesta il are cu domnisoara Eleonora. ,,Femeia de ciocolata", va traversa evenimentele unei experiente unice, bizare si paradoxale.
Fugind de realitatea care nu-I convine, Negrisor se refugiaza in imaginatie, in inchipuire. Intai isi inchipuie ca il azvarle pe Modreanu in abisul care se deschidea de la fereastra domnisoarei Eleonora si unde un monstru metalic, un ferastrau, isi va ispravi victima: ,, Un gand amarnic il obseda de cand cu privelistea ferastroaiei... ii placea sa vada in inchipuire pe Modreanu, legat butuc dinaintea dintilor de metal."

Puterea imaginatiei e atat de mare incat, in momentul in care isi inchipuie trupul lui Modreanu aschiat de ferastraul mecanic, el aude, cu satisfactie, strigatele de durere ale victimei sale, iar domnisoara Eleonora isi intrerupe dialogul:,,- Frate, cine chirae asa?... parca m-ar striga pe mine."Desi forta sa imaginativa il ajuta sa-si distruga rivalul, cel putin in inchipuire, Negrisor nu se multumeste numai cu aceasta evadare din real. Pe fondul inaccesibilitatii femeii dorite, invidiei si geloziei, el paraseste mediul care I se pare ostil.

Experienta erotica cu Sari, o femeie intalnita intamplator, are la baza culoarea ciocolatie a tenului acesteia, asemanatoare cu cea a domnisoarei Eleonora. Asociationismul mintal este determinat de obsesia culorii tenului: ,,Negrisor tresari, caci femeia fara palarie, dar bine imbracata, semana la culoare cu domnisoara Eleonora."
Experienta erotica ce urmeaza are si un caracter initiatic. Sari fiind in masura totala, sa-I aline pe moment, obsesiile erotice si durerile provocate de dragostea neimpartasita de domnisoara Eleonora , dar Negrisor, printr-o curioasa predispozitie comportamentala, nu isi declarase dragostea domnisoarei Eleonora, interiorizandu-si toate pornirile.

Dupa experienta erotica cu Sari,Negrisor dispare timp de cateva zile, retragandu-se pentru a-si ocoli camarazii. Tehnica anticiparii evenimentelor actioneaza si in Femeia de ciocolata . Chiar inainte de revenirea ,, fiului ratacitor" autorul-narator anticipeaza deznodamantul nuvelei prin demontarea mecanismului inchipuirilor lui:,,Ba-I vine sa creada uneori , chiar ca pana si lucrurile se schimba, cand el vrea sa le vada intr-un anumit fel -tocmai pentru ca el le doreste sa fie astfel cum sunt in realitate si cum el nu le va vedea niciodata", sau in privinta culorii pielii domnisoarei Eleonora:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.