Gib I Mihaescu - Rusoaica

Trimis la data: 2015-07-15
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 0
Autor: Zinel_T
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Rusoaica- evoca viata rudimentara, plina de peripetii si eroism, pandita de moarte si amenintata de ratare prin izolare sau inactivitate, a unui sector de paza la granita basarabeana, unde razboiul este inca o realitate, prin neintrerupta trecere din Rusia la noi si de aici a fugarilor, a spionilor si a simplilor amatori de haiducie si contrabandism, intr-o zona de nestatornica asezare. Actiunea e fixata aici in cea mai propice regiune pentru fapta epica.
Scriitorul si-a incadrat eroii sai, de o veche violenta, instinctiva, pe terenul care le justifica atat de firesc actele si temperamentul.
Unui ochi superficial I s-ar parea acest roman o reluare de haiducesti peripetii samanatoriste, cu taranci avide de senzualism, cu soldati dornici de aventura, cu masculi romantici, dar si cu neistovite rezerve sexuale. Personajele lui Gib Mihaescu sunt agitate de o frenezie a simtului erotic si de o nostalgie slava a necunoscutului, impinsa in straturile subconstientului.

In virilitatea talentului sau, scriitorul a adaugat cu Rusoaica toata acea conceptie dedaliana a romanului, acea constructie ramificata prin labirintul careia, cititorul inainteaza pe urma firului conducator, cand mai incalcit, cand mai destins. Roman de aventura in cea mai nobila acceptiune a cuvantului, in care evenimente moderne se impleteau cu ecouri de viata haiduceasca, Rusoaica era mai degraba romanul unei iubiri himerice. Romanul, scris in 1933, izbeste inca de la inceput printr-o relativa soliditate, care se impune de la sine, fara nici o demonstratie.

Locotenentul Ragaiac, primeste ordin sa se instaleze intr-un bordei pe Nistru impreuna cu un detasament de paza in scopul de a surprinde incercarile de trecere frauduloasa a granitei.
Malul Nistrului e impartit pe sectoare si foarte multi ofiteri si soldati sunt siliti sa traiasca in singuratate, departe de asezarile omenesti. De la soldat, pana la ofiter, toti sunt in cautare de femei prin imprejurimi si fiecare nutreste idealul sau.
Dar pentru Ragaiac idealul este ,,Rusoaica"femeia indrazneata si intelectuala, care poate pica oricand din ceturile scitice.

In Madame Bovary nu se zugraveste o femeie, ci femeia in general. Rusoaica e un fel de ,,Madame Bovary"a virilitatii, intrucat in Ragaiac sunt intrupate aspiratiile oricarui barbat, fara vreun accident mai deosebit. Simbolizarea se face prin mai multi indivizi deodata: Ragaiac, Badescu, Iliad, printre ofiteri, Marinescu, Cebuc si altii printre soldati, umbla toti dupa femei si au un ideal feminin.
Iliad, om cam marginit, a prins in mana o,, Rusoaica" sublima, plina de paraziti, pe care insa colonelul I-a gonit-o peste Nistru inapoi.

Iliad, plange in hohote, Ragaiac, afland intamplarea , se straduieste gelos sa prinda el ,,Rusoaica", fara a izbuti, fiindca fata se ineaca probabil in Nistru si ramane mereu inaccesibila in pozitia idealului. Badescu in cautare de femei e mancat de lupi.Cu riscul si cu placerea legata de risc, ofiteri si soldati exploreaza imprejurimile, cauta femei, profeseaza un adevarat detectivist sexual.
Scriitorul pare bantuit de o singura problema, aceea de a figura pentru cititor goana dupa femeia inaccesibila, si in aceasta obsesie pune obstinatie, meticulozitate, gravitate si chiar delir, mergand la scop fara gres.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.