Gimnastica

Trimis la data: 2011-08-16
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 6
Nota: 9.67 / 10
Downloads: 206
Autor: Hahn Stefan
Dimensiune: 21kb
Voturi: 10
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Originea si evolutia gimnasticii au fost indisolubil legate de dezvoltarea societatii omenesti, exercitand o influenta mare asupra formarii si perfectionarii omului din punct de vedere fizic, intelectual, moral, estetic, contribuind, in acelasi timp, la promovarea si consolidarea relatiilor dintre oameni, indiferent de origine sau apartenenta sociala, politica si religioasa a acestora.Grecii au fost cei care au creat termenul de gimnastica ("gymnos"= gol) pentru a indica printr-un singur cuvant, totalitatea exercitiilor utilizate cu scopul intretinerii sanatatii, intaririi organismului si infrumusetarii vietii spirituale.
Gimnastica a cunoscut o dezvoltare fara precedent, in mod deosebit gimnastica de performanta, iar reprezentantii de seama ai gimnasticii secolului al XX-lea au delimitat importanta si valoarea sistemelor vechi, formuland o conceptie noua asupra gimnasticii. Gimnastica are o teorie si o metodica proprie de predare, cu un continut specializat, cu mijloace si forme proprii de organizare, ce se bazeaza pe datele stiintelor conexe (anatomie, fiziologie, biochimie, biomecanica, psihologie, pedagogie).

"Gimnastica constituie un sistem de exercitii aplicat analitic sau global, care influenteaza selectiv si cumulativ aparatul locomotor, in vederea perfectionarii miscarilor corpului omenesc, a formarii unei tinute corecte" (Stroescu, A., Podlaha, R., 1974).

Imbogatirea permanenta a continutului gimnasticii prin aparitia unor noi exercitii a dus la diversificarea unor ramuri independente in cadrul acestei discipline. Aceste ramuri au un continut specific, mijloace comune si proprii, pastrand, insa, orientarea generala a gimnasticii ca disciplina sportiva. Astfel, gimnastica poate fi divizata in:
-gimnastica de baza;
-gimnastica de performanta;
-gimnastica aplicata in alte domenii.

In cele ce urmeaza, ne vom ocupa de gimnastica de performanta, iar in cadrul ei de gimnastica artistica.
Gimnastica de performanta constituie ramura competitionala a gimnasticii si se adreseaza numai celor selectionati in functie de capacitatea biologica, motrica si psihica a acestora, raportata la solicitarile acestei ramuri. Obiectivul primordial il constituie obtinerea de performante in competitii, practicarea ei solicitand aparate, instalatii si sali special amenajate.

Gimnastica de performanta cuprinde urmatoarele ramuri sportive:1. Gimnastica artistica - practicata atat de baieti, cat si de fete - cuprinde exercitiile la aparate: sol, cal cu manere, inele, sarituri, paralele, bara (pentru barbati) si sarituri, paralele inegale, barna, sol (pentru femei). Aceasta ordine a aparatelor a fost stabilita in anul 1960, de Federatia Internationala de Gimnastica. Din anul 1994, in concursurile internationale, se concureaza numai cu exercitii liber
alese.

Gimnastica ritmica - ramura sportiva exclusiv feminina - a devenit olimpica din anul 1984 (Los Angeles). Cuprinde exercitii individuale si de ansamblu, cu obiecte portative - 4 din cele 5 (cerc, panglica, minge, maciuci, coarda), executate cu acompaniament muzical. In concursurile organizate de Federatia Romana de Gimnastica Ritmica la nivel de copii se concureaza si cu exercitii fara obiect. Se concureaza pe un podium special (13 x 13 metri, suprafata de concurs).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.