Gimnospermele-coniferele

Trimis la data: 2006-06-23 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 19
Autor: Emilia Catana Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cu mai bine de 220 milioane de ani în urmã , flora terestră era dominată de aceste plante cu flori primitive. Carbonifer:Un aspect al evoluţiei plantelor spre formele superioare cu flori şi seminţe este şi apariţia, printre ferigile carbonifere, a unor plante care au premers dezvoltarea plantelor cu seminţe golaşe-gimnospermele.

Permian:Din permian se cunosc, ca strămoşi ai coniferelor actuale, Walchia piniformis şi Voltzia heterrophylla . Voltzia se dezvoltă în permian, dar o găsim şi în timpurile de la începutul erei mezozoice. Ambele plante purtau seminţele în conuri şi au constituit originea celor mai multe dintre coniferele care se vor dezvolta în lungul erelor mezozoice şi neozoice.

Triasic:Dintre Cycadophyta - gimnosperme primitive- Pterophyllum, cu frunze penate dispuse pe tulpini groase, a fost răspândit până la sfârşitul mezozoicului. Jurasic:În jurasic, perioada următoare triasicului, gimnospermele străvechi iau o mare dezvoltare. Printre acestea sunt caracteristice unele bennettitale, ca Cycadeoides, care înfrumuseţau peisajul.

Cycacadeoides avea tulpini groase, îmbrăcate în resturile peţiolurilor frunzelor căzute, şi erau presărate cu flori, iar spre vârf se desprindea un buchet mare de frunze. Dintre bennettitale se mai cunoaşte Williamsoniella, cu tulpina ramificatã dicotomic, florile purtate pe pedunculi lungi şi Williamsonia, care avea înfăţişarea unei ferigi arborescente. La bennettitale apare un înveliş care cuprinde şi apără sămânţa. Conul matur avea asemănări cu fructul angiospermelor, plante superioare cu seminţele protejate de fruct.

Cretacic:În aceastã perioadã gimnospermele au intrat în regres faţã de angiospermele pornite pe calea unei mari evoluţii. Neozoicul inferior:Pentru formaţiunile neogene sunt caracteristice coniferele Taxodium şi Sequoia, forme cu mare răspândire, mai ales pe continentele sudice. Timp de 120 milioane de ani aceste plante au constituit vegetaţia dominantã a Pământului.

Coniferele sunt plante lemnoase, arbori sau arbuşti care apar în pădurile de conifere din zone montană, la care apar pentru prima dată florile grupate în conuri (de unde şi denumirea de conifere). Ele se Cînmulţesc prin seminţe, care sunt libere, neînchise în fruct. (gimno- liber; sperme- sămânţă;=> gimnosperme= plante cu seminţe libere). Lemnul este format predominant din traheide mai perfecţionate structural decât la ferigi care alături de liber formează fascicule libero-lemnoase dispuse concentric. În mijlocul fasciculelor se află cambiul, care spre interior produce lemn si spre exterior liber.

Reproducerea este numai sexuată. În ciclul lor de dezvoltare alternează două generaţii: una sporofitică, diploidã, şi una gametofitică, haploidă. După fecundare, rezultă zigotul, din care va lua naştere sămânţa, care va începe generaţia sporofitică. Generaţia sporofitică este reprezentată de un corm bine dezvoltat, format dintr-o rădăcină puternicã, ramificată la suprafaţa solului datorită substratului stâncos.

Tulpina este dreaptă, lemnoasă, iar coroana are aspectul unui con.
Tulpina produce o substanţă cleioasă şi lipicioasă, numitã răşină (de aici şi numele de răşinoase), care în contact cu aerul se întăreşte. Frunzele sunt aciculare, dispuse penat, în smocuri sau în jurul ramurilor. Ele sunt persistente şi iarna, cad pe rând la intervale de 3-6 ani, de aceea coniferele rămân verzi în permanenţă (cu excepţia laricei sau zadei, care toamna în fiecare an îşi schimbă frunzele, ca şi arborii cu frunze căzătoare).

Generaţia gametofitică (sexuatã) este reprezentată de gameţi care sunt grupaţi în flori. Florile sunt grupate în conuri. Conurile bărbăteşti sunt situate spre vârful ramurilor şi reprezintă o floare bărbătească, formată dintr-un ax al conului care susţine solzii staminali, purtătorii sacilor polenici, cu numeroase grăuncioare de polen.Conurile femeieşti sunt situate în vârful unei ramuri de la baza coroanei şi reprezintă o inflorescenţă. Fiecare con este format dintr-un ax care susţine solzii carpelari cu douã ovule şi o bractee.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.