Giovanni Boccaccio - Il Decamerone

Trimis la data: 2014-01-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 56
Nota: 8.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 90kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Preaiubite doamne, fie datorita vorbelor auzite de la intelepti, fie datorita atitor si atitor lucruri vazute si citite de mine insumi, eu socoteam pe vremuri ca raAZbufnirile vijelioase si arzatoare ale invidiei nu izbesc decit turnurile semete si cele mai inalte virfuri ale coAZpacilor. Dar din pacate mi-am dat seama ca ma insel crezind astfel. De aceea, incercind sa scap de iuresul navalnic al astui vint turbat si tot fugind de el, m-am caznit intotdeauna sa umblu nu numai pe sesuri, clar chiar prin vai adinei. Si lucrul asta sare in ochi oricui se apuca sa citeasca istorioarele de fata, scrise de mine in graiul florentin de rind, in proza, fara titlu, ba pe deasupra si intr-un stil din cale-afara de modest si fara de pretentii.
Cu toate acestea, nici pe mine nu m-a cruAZtat vintul salbatic de care am pomenit mai inainte, ba dimpotriva m-a izbit mai sa ma smulga de pe pamint si muscaturile invidiei m-au sfisiat si ele din cap pina-n picioare. De aceea vad si eu acum ca au dreptate inAZteleptii cind spun ca astazi, pe pamint, numai mizeria e crutata de pizma si invidie.

Au fost dar, intelepte doamne, unii care, citind aceste istorioare, au zis ca prea imi sinteti dragi si ca n-ar fi cinstit din parte-mi sa aflu atita bucurie in a va fi pe plac si in a va aduce alinare ; ba unii dintre ei au spus chiar si mai rau, fiindca va laud precum o fac. Altii, poftind sa dovedeasca ca-s mai cu scaun la cap, au spus ca nu-mi sta bine, la virsta mea, sa ma mai tin de luAZcruri ca acestea, sa povestesc adica despre femei ori sa

incerc a le intra in voie. Si multi vadindu-se, vezi Doamne, prea grijulii pentru faima mea, spun c-ar fi mai intelept sa stau cu muzele in Parnas, decit sa intru in hora voastra cu, niste fleacuri ca acestea. Apoi au fost si dintr-aceia care, minati mai mult de ciuda decit de intelepciune, au spus c-as face mult mai bine sa-mi vad de treburile mele si sa-mi cistig o piine, decit sa ma indop cu vint umblind dupa de-alde-astea. Iar altii, in sfirsit, in paguba stradaniei mele, au incercat a doAZvedi ca intimplarile acestea s-au petrecut altminteri de cum vi le spun eu.

Iata, asadar, cinstite doamne, ce vijelii cumplite, ce colti de fiara ascutiti se abat asupra mea si ma sfisie pina la singe, in timp ce eu ma lupt in slujba dumAZneavoastra. Atita doar ca aceste toate, mi-e martor DumAZnezeu, eu unul le ascult cu inima impacata ; si chiar daca apararea mea e toata in mina dumneavoastra, nu inteleg nici eu sa stau cu miinile in sin si nici sa-mi crut puterile, ba dimpotriva am de gind, fara a le spune tot ce se cuvine sa le spun, sa-mi scap urechile de ei si de biziitul lor printr-un raspuns mai scurt si asta fara intirziere.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.