Giuseppe Verdi

Trimis la data: 0000-00-00 Materia: Muzica Nivel: Gimnaziu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 9301
Autor: Adrian p. Dimensiune: 5kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Născut în 1813, în satul italian Le Roncole de lângă Busseto, Giuseppe Verdi şi-a petrecut anii tinereţii studiind orga. La vârsta de şapte ani, el a devenit organist în oraşul San Michele Arcangelo. Acolo tânărul Verdi a cântat pentru biserică şi după legendă, în 1814 mama sa l-a salvat de către cotropitorii francezi. În 1823, Verdi s-a mutat la Busseto şi a absolvit şcoala de muzică condusă de Antonio Provesi.

Giuseppe VerdiNăscut în 1813, în satul italian Le Roncole de lângă Busseto, Giuseppe Verdi şi-a petrecut anii tinereţii studiind orga. La vârsta de şapte ani, el a devenit organist în oraşul San Michele Arcangelo. Acolo tânărul Verdi a cântat pentru biserică şi după legendă, în 1814 mama sa l-a salvat de către cotropitorii francezi. În 1823, Verdi s-a mutat la Busseto şi a absolvit şcoala de muzică condusă de Antonio Provesi. La vârsta de 13 ani, Verdi era ajutor de conducător al orchestrei din Busseto. După ce a terminat şcoala, Verdi s-a prezentat pentru admitere la conservatorul din Milano. Dar a fost respins, iar unul din examinatori i-a spus lasă conservatorul şi ia-ţi un post de maestru în oraş. Verdi a studiat compunerea în Milano cu Vicenzo Lavigna, compozitor şi maestru la teatrul La Scala. Verdi a oscilat între Milano şi Busseto până în Martie 1836, când a fost numit maestrul filarmonicii din Busseto.
În mai 1836, el s-a însurat cu tânăra, Margherita Barezii, fiica binefăcătorului său. El s-a întors în Milano câţiva ani mai târziu cu o tânără familie.
Oberto, prima operă a lui Verdi, a fost prezentată pe scena teatrului La Scala în noiembrie 1839. Firma Ricordi a publicat Oberto şi pentru că aceasta a fost un mare succes, firma s-a angajat sa publice alte trei piese ale lui Verdi. Verdi a început să lucreze la următoarea sa operă Un Giorno di Regno, dar a fost întrerupt când, unul după unul, toţi membrii familiei Verdi s-au îmbolnăvit. În curs de două săptămâni Verdi şi-a pierdut fiul fiica şi soţia. Din nefericire Un Giorno di Regno, a fost un fiasco total. Atunci Verdi a jurat că nu va mai compune niciodată comedii şi şi-a orientat gândirea spre destinul inevitabil. Chiar şi aşa directorul teatrului La Scala şi-a păstrat încrederea în Verdi , care, mai târziu cu opera Nabuco a declarat cariera mea muzicală a început cu adevărat. La repetările pentru Nabuco, la teatrul La Scala tâmplarii care reparau clădirea s-au oprit din muncit şi s-au aşezat pe schele şi scări pentru a asculta opera. La terminarea operei toţi muncitorii au izbucnit în strigăte de Bravo, bravo, viva il maestro!. Prezentarea piesei a fost un succes. Verdi a devenit faimos cerând un onorariu mai mare decât oricare alt compozitor al timpurilor sale. După Nabuco, a urmat opera I Lombardi, care a câştigat o victorie neaşteptată asupra cenzorilor austrieci. Triumful lui Verdi în reţinerea libretului şi a temelor melodice i-a adus compozitorului o reputaţie de erou ideologic al italienilor. Aceasta a fost una din multele bătăliile pe care Verdi le-a cu cenzorii pentru libertate artistică.
Peste următorii şapte ani, compozitorul a scris zece opere de succes variat, făcând legătura între două ere distincte ale compoziţiei lui Verdi. Captat iniţial de stilul bel canto şi moştenitor al stilului Donizetti, Verdi a încercat să-şi facă propriul său stil.
Il Trovatore a fost o străfulgerare de îndrăzneală despre care Verdi a spus că este nucleul muncii sale, Cred (dacă nu mă înşel că ceea ce am făcut am făcut bine; dar am făcut mereu după cum îmi dictează sufletul. Cu toate că era un geniu Verdi a compus numai din inimă. Ca un muzician şcolit el a plasat sensibilitatea emoţională deasupra intelectului în tot ceea ce scria.
Creaţia unui tur operativ de forţa bazat pe ingeniozitatea formulării artistice i-a asigurat lui Verdi nemurirea, începând în 1851 cu Rigoletto, urmată de Il Trovatore, La Traviata, şi în 1871 de Aida. Chiar şi fără capodoperele care au urmat – Simon Boccanegra, Un Ballo în Maschera, La Forza del Destino şi Don Carlos s-au Requiem Mass – maestrul s-ar fi putut retrage fără teama ca-l va putea depăşi vreodată alt compozitor. Dar de fapt cu Aida, Verdi părea că a abandonat să mai compună pentru cincisprezece ani.
Dar din fericire pentru posteritate, Otello, un libret electrizant, creat de poetul Arrigo Boito a adus compozitozitorului o retragere forţată. Deschiderea operei Otello în februarie 1887 a atras o audientă o audienţă internaţională la Milano.
În 1893, cu premiera operei Falstaff, Verdi şi audienţă sa au repetat întregul succes avut cu Otello, în onoarea unei comedii pe care jurase să nu o mai scrie. În final maestrul s-a retras în satul natal Sant’Agata cu a doua sa soţie, cântăreaţa Giuseppina Strepponi. Ei au petrecut câţiva ani fericiţi, până la moartea ei în 1897. Moartea soţiei sale l-a lăsat pe Verdi foarte îndurerat. El s-a mutat de la Sant’Agata la hotelul Grand din Milano, iar după patru ani nefericiţi, Verdi a murit în 1901. Moartea lui Verdi a lăsat Italia în doliu. El este considerat în toată lumea muzicii un mare compozitor şi mai particular, În Italia este considerat un erou patriotic şi un campion al drepturilor omului.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.