Glicogen

Trimis la data: 2015-02-27
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 3
Autor: Ioana_S
Dimensiune: 225kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Glicogenul este cel mai important polizaharid de rezerva din celulele animale. El este depozitat mai ales in ficat (pana la 10% din structura acestuia) si reprezinta 1-2% din structura muschilor. In celulele ficatului, glicogenul se gaseste sub forma unor granule mari, compuse la randul lor din agregate de granule mici, constituite din macromolecule foarte ramificate, cu mase moleculare de ordinul milioanelor. Glicogenul este ca si amilopectina un polizaharid al α-D-glucopiranozei cu legaturi 1,4-α-glicozidice, dar mai ramificat si mai compact. Ramificatiile apar in medie dupa 8-12 resturi de glucoza, sub forma legaturilor 1,6-α-glicozidice. Glicogenul este hidrolizat pana la stadiul de maltoza si glucoza de enzimele amilaze si prezinta cu solutia de iod o coloratie rosu-violet.
Celuloza este poliglucidul cel mai raspandit in natura, aproape exclusiv in regnul vegetal. Este componentul principal al peretilor celulari vegetali, substanta de schelet care asigura rezistenta mecanica si fizico-chimica ridicata a tesuturilor lemnului.
Reprezinta componentul chimic principal al lemnului (in medie 50%), restul procentelor fiind reprezentate de lignina si hemicelulozele (tot componenti principali) si o serie de componenti chimici secundari (taninuri, materii pectice, gume, mucilagii vegetale etc.).

Celuloza prezinta structura macromoleculara poliglucidica, rezultata prin policondensarea unui numar variabil de unitati de S-D-glucopiranoza. La hidroliza menajata a celulozei rezulta unitati de celobioza care sunt legate prin legaturi 1,4-S-glicozidice.Celuloza nativa consta din macromolecule formate din 8000-12000 de unitati de glucoza avand mase moleculare de 1,3-2,0 milioane. Macromoleculele filiforme sunt dispuse paralel pe o anumita lungime, formand fibre cu rezistenta mecanica deosebita. Intre moleculele dispuse paralel se stabilesc, intre grupele hidroxil, legaturi de hidrogen, formand astfel fibrile elementare cu diametrul de 3,5 nm (vizibile cu microscopul electronic) (fig. 2.1).

In stare pura, celuloza este o substanta solida, de culoare alba, cu aspect amorf, fara gust si fara miros. Desi prezinta in structura un mare numar de grupe hidroxil, datorita legaturilor de hidrogen stabilite intre acestea, celuloza este insolubila in apa, in acizi diluati sau in solventi organici. In prezenta acizilor minerali tari concentrati, moleculele de celuloza se gonfleaza cu acesti reactivi si apoi hidrolizeaza. Celuloza este solubila in reactivul Schweitzer (Cu (NH3)2(OH)2).

Datorita prezentei la fiecare unitate structurala a celor trei grupe hidroxil libere, celuloza poate fi esterificata (cu acid acetic, acid azotic, acid sulfuric), poate fi eterificata, sau oxidata.
Prin fierbere cu solutie de NaOH conc., are loc imbibarea celulozei, proces care decurge cu scurtarea si cresterea grosimii fibrei. In anumite conditii, tratamentul cu NaOH concentrat determina aparitia unui luciu pe suprafata celulozei (mercerizare), proces aplicat in industria textila. Cu solutie de 20% NaOH, se obtine alcali-celuloza, care combinata cu sulfura de carbon formeaza viscoza (matasea artificiala).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.