Globalizarea

Trimis la data: 2014-08-07
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 51
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Relu_D
Dimensiune: 77kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ca orice teorie noua, globalizarea suscita o serie de discutii referitoare la aparitiei, la dezvoltare, influente, costuri si transformari. De asemenea exista o serie de curente in ceea ce priveste caracterizarea acesteia, curente ale oponentilor, cercetatori care considera globalizarea ca pe un rau, ca pe o explicatie a tuturor nenorocirilor mondiale, exista apoi cei care considera fenomenul ca pe unul normal, chiar benefic, o solutie la problemele aparute dupa caderea sistemului bipolar, ce asigurase o oarecare stabilitate la nivelul relatiilor internationale.
Avem si un al treilea curent, al celor care considera ca, in fapt globalizarea nu este ceva nou, ca ea a existat in toate timpurile, doar ca noi i-am dat o denumire si am teoretizat fenomenul. Toate acestea sunt o garantie ca o discutie asupra fenomenelor in cauza este un lucru destul de dificil.La o prima vedere, globalizarea ne apare ca un set de procese si transformari legate mai mult de economie, insa exista o serie de modificari, care nu au scapat analizei, inclusiv in ceea ce priveste relatiile de familie, lasand la o parte aspectele politice si culturale.

Incercand o definire, putem spune ca globalizarea reprezinta o adancire a interconectarii la scara mondiala, realizata prin existenta unor cai de comunicatie rapida care fac ca distantele sa se comprime foarte mult, prin intermediul Internetului, a telefoniei mobile, a satelitilor, precum si a transportului rapid oportunitate oferita de rutele companiilor de aviatie. Un alt aspect al globalizarii il reprezinta fundamentalele schimbari economice.

Vorbim aici despre fluxurile de capital, care nu mai pot fi controlate de state, care nu mai au control total asupra propriilor piete, de Companiile Transnationale , care de cele mei multe ori au interese divergente fata de state, determinand astfel o serie de presiuni, de liberalizarea comertului prin daramarea barierelor vamale care permiteau statelor nationale, fie adoptarea unor politici protectioniste, fie posibilitatea incheierii de acorduri cu alti actori politici .

Ca o definitie, o Companie Multinationala este o companie care produce bunuri sau ofera servicii in mai multe tari. O alta definire spune ca o CNM este de obicei o companie mare cu proprietari internationali si care raspunde controlului international al productiei. Exista mai multe motive pentru care o companie ar putea sa decida sa infiinteze filiale de productie in strainatate sau sa preia o companie straina. Avand in vedere distributia inegala a resurselor naturale la nivelul diferitelor state, un motiv ar putea fi castigarea controlului asupra materiilor prime care se gasesc din abundenta in respectiva zona. Castigand controlul asupra materiilor lor prime, o firma poate depasi barierele de intrare, in vreme ce altele nu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.