Globalizarea - Principala problema a securitatii contemporane

Trimis la data: 2013-04-22 Materia: Stiinte Politice Nivel: Facultate Pagini: 19 Nota: / 10 Downloads: 3
Autor: loredana27 Dimensiune: 52kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
La mai mult de un deceniu de la incheierea Razboiului Rece, constatam ca dupa o jumatate de secol dominate de pericole, riscurile si amenintarile la adresa securitatii mondiale, a urmat o scurta perioada de destindere.Securitatea a reprezentat inca de la inceputul omenirii, o preocupare esentiala unde nevoia de securitate este plasata ca nivel de importanta imediat dupa nevoile fiziologice. In perioada de dinainte de sfarsitul Razboiului Rece accentual se punea pe securitatea oferita de stat, iar in perioada post-Razboi Rece se aprecia tot mai mult ca securitatea nationala nu poate fi asigurata decat prin securitate international, dezvoltandu-se tot mai mult conceptual de securitate a individului.

In sens pragmatic, conceptual de securitate poate fi echivalat cu sintagma ,, absenta pericolului''. Una dintre cele mai cunoscute si vechi definitii a securitatii ii apartine lui Arnold Wolfers: ,, securitatea in sens obiectiv, masoara absenta amenintarilor la adresa valorilor dobandite, iar in sens subiectiv, absenta temerii ca asemenea valori vor fi atacate.

Pentru o societate ce isi doreste dezvoltarea, nimic nu este mai important decat sa stabileasca principiile viitoarei prosperitati si bunastari, facand fata diferitelor provocari la adresa stabilitatii politice si economice. Asadar, daca nu exista securitate, nu exista progres, iar fara acest progres necesar nu exista bunastare, iar fara toate acestea putem spune ca este aproape imposibil functionarea democratiei, economiei de piata in societati moderne.

Mediul de securitate de dupa Razboiul Rece se caracterizeaza prin frontiere din ce in ce mai deschise, fluxurile de bunuri si investitii, dezvoltarea tehnologica si progresul democratiei au adus mai multa libertate si prosperitate ,, Statul este o sursa majora atat de amenintari cat si de securitate a indivizilor. Paradoxul este ca pe masura ce puterea statului creste, statul devine si el o sursa de amenintare la adresa individului. Statul are obligatia de a asigura masuri de protectie cetatenilor sai impotriva interventiei straine, atacurilor si invaziei''

Lumea contemporana este marcata in prezent de multiple mutatii de fond care marcheaza ansamblul de interdependente pe baza carora societatea evolueaza. Schimbarile structural ale omenirii in ultimii ani sunt generate de influenta active a doua fenomene principale: aparitia si dezvoltarea aranjamentelor economice regionale si adancirea procesului de globalizare a economiei mondiale.

Richard Haass afirma ca ,,principala caracteristica a relatiilor internationale in secolul XXI este nonpolaritatea: o lume dominata nu de unul, doua sau mai multe state, ci de zeci de actori cu putere diferita ". Intr-adevar, o problema a noii lumi este aceea ca statele-natiuni si-au pierdut monopolul asupra puterii si capacitatii de a influenta singure dinamicile globale.

Este dificil sa vorbim cu oarecare certitudine despre efectele de lunga durata ale procesului de globalizare, ca fiind principala problema a securitatii contemporane, asupra comunitatii internationale dar, este clar ca procesul de globalizare are atat un impact pozitiv, cat si unul negativ.Termenul de globalizare este de origine anglo-saxona, globalization, si a devenit un termen superuzitat, caruia i-au fost atribuite numeroase semnificatii. Este un termen aparut al anilor '60 care a castigat popularitate in ultimii 3 decenii, devenind un cuvant la moda. Termenul provine din adjectival,,global''- cu sesul de, raspandit in intreaga lume care a avut loc in secolul al.XVI.lea.

Termenului de globalizare i-au fost atribuite diferite definitii globalizarii fiind greu sa se defineasca un fenomen confuz inca si atat de complex, fiecare autor evidentiind o anumita latura, sau dimensiune a sa. Astfel, cunoscutul promotor al globalizarii, George Soros, ii atribuie o definitie preponderent economica, in opinia sa globalizarea reprezinta "... miscarea libera a capitalului insotita de dominatia crescanda a pietelor financiare globale si a corporatiilor multinationale asupra economiilor nationale".

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.