Globalizarea economica a Romaniei - forme de manifestare si evolutie

Trimis la data: 2013-01-27
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 47
Nota: 7.22 / 10
Downloads: 0
Autor: TODA IOANA
Dimensiune: 82kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Procesul de globalizare este caracteristic ultimelor decenii ale secolului al XX-lea si-a dezvoltat datorita accentuarii complexului de relatii economice, sociale,culturale si politice dintre state pe baza principiilor neoliberalismului, sintetic acest proces poate fi considerat ca fiind tendinta universala de raportarea la oscara unica de valori. Curentul neoliberalist a militat intotdeauna pentru eliminarea protectionismului in relatiile internationale si mai ales in cele comerciale. Autori ca Lubbers Ruud siKoorevaar Iolanda considera neoliberalismul principala cauza a globalizarii.
La autorii care au analizat acest proces se disting doua directii de abordare a istoriei globalizarii. In primul rand se remarca autorii care considera ca se poate vorbi de globalizare inca de la inceputul istoriei, insa efectele s-au simtit in ultimele decenii cu o intensitate mai mare. Argumentul principal folosit era raspandirea crestinismului. Alti autori considera globalizarea un fenomen contemporan caracteristic dezvoltarii relatiilorcapitaliste.
Dupa M. Camdessus globalizarea este evidentiata in prezent de urmatoarele elemente:

Marile intreprinderi se mondializeaza treptat si se structureaza in retele sub efectul progreselor tehnologice, cercetarilor de optimizare a gestiunii si productivitatii, si noilor relatii financiare;
Globalizarea se produce in prezent in timp real datorita eliminarii controlului la efectuarea schimburilor comerciale si usurarea accesului la alte culturi; Posibilitatile de transmitere universale si instantanee a noutatilor (de exemplu costul unei convorbiri telefonice intre New York si Londra a scazut de la 245$, in 1930, la sub 3,5% din aceasta valoare in 1990);Constientizarea ca anumite probleme ale devenirii umane sunt transnationale si nu pot fi acceptate pe scara stat-natiune.

Economia mondiala reprezinta un ansamblu al schimburilor reciproc de activitati (productia materiala, circulatia bunurilor, serviciilor, capitalurilor, cercetarea stiintifica etc). Se poate spune ca este un sistem de interdependente in care celulele de baza sunt, inca,economiile nationale, a caror influenta asupra economieimondiale este in functie de nivelul lor de dezvoltare. In diferite zone geografice, evolutia economica este diferita, fazele de expansiune alternand cu cele de recesiune, dar rezultanta globala este de crestere a produsului mondial brut.

Economia mondiala este un sistem eterogen, pentru ca statele difera ca marime,potential demografic si economic, dar se mai mentin diferente si in privinta sistemului economic. In prezent, se poate spune ca cele mai importante elemente ale evolutiei economiei mondiale sunt societatile transnationale, definite ca acele firme care siau extins activitatea economico-financiara dincolo de granitele tarii de origine. Ele reprezinta un ansamblu la scara globala, alcatuit dintr-o societate principala - firma mama - si un numar de filiale, dependente de aceasta,implantate intr-un numar mai mare sau mai mic de tari.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.