Globalizarea si implicatiile sale

Trimis la data: 2011-08-16 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 12
Autor: V g Dimensiune: 31kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
referatPotrivit unei definitii difuzata de Comisia Europeana in 1997, globalizarea reprezinta "un proces prin care pietele si productia din diverse tari dobandesc un grad ridicat de interdependenta datorat dinamicii comertului de bunuri, servicii si fluxurilor de capital si tehnologie".Istoricii si observatorii fenomenului considera ca actualul proces de globalizare isi are radacinile in secolul al XVI-lea, cand se inregistreaza prima expansiune a capitalismului european. Punctul maxim al acestei dezvoltari a avut loc la mijlocul secolului al XIX-lea, odata cu explozia industrializarii. Cu exceptia catorva perioade de recul (cum ar fi in timpul celor doua razboaie mondiale si in anii '30, cand comertul liber a fost impiedicat de o serie de masuri protectioniste).

Globalizarea se caracterizeaza prin mai multe procese inter-relationate, intre care:
-Tehnologii ale informatiei care ne pun mai rapid si mai dens in legatura unii cu altii;
-Comprimarea distantelor prin noi tehnologii;
-Interconectarea si cresterea dependentelor reciproce;
-Integrarea pietelor financiare si comerciale;
-Internationalizarea (globalizarea) crescanda a productiei, prin intermediul marilor companii transnationale;
-Aparitia unor probleme "planetare", care necesita abordari globale;
-Raspandirea unor comportamente si mentalitati presupuse a exprima rationalitatea unui "homo oeconomicus" ce nu cunoaste frontiere si emotii "locale";
-Dezvoltarea de identitati transnationale, etc.

Rezultatul concret al globalizarii? Toate marile orase ale lumii sunt deja dominate de aceleasi mari magazine internationale, care promoveaza aceleasi marfuri, aceleasi imagini, acelasi stil de viata. Se produce globalizarea vietii culturale: a fotbalului, a modei, a standardelor de frumusete. Se consuma aceleasi tipuri de filme, melodii, carti. In principiu, s-ar putea considera acest proces ca o americanizare a planetei, dar exista exceptii notabile. Spre exemplu, telenovelelele sud-americane au devenit un bun planetar, fiind adoptate inclusiv in Statele Unite.

Specialistii evalueaza globalizarea dupa doua scenarii diferite. Neoliberalii propun varianta optimista, dupa care securitatea nationala va fi tot mai restransa pe masura ce globalizarea pietelor si civilizatiilor va eroda identitatea nationala, iar cetatenii statelor vor deveni "cetateni globali". In schimb, teoria realista prognozeaza ca statele vor escalada competitia, in incercarea de a prelua controlul noilor tendinte ale mondializarii. Astfel va creste bogatia si stabilitatea unor state, in timp ce alte state vor cunoaste o saracie si instabilitate accentuate.

Pana in prezent, cifrele inclina sa dea dreptate celor din urma.
In 2002, 1% dintre cei mai bogati oameni din lume, aveau tot atatea venituri ca si 57% din populatia cea mai saraca. Pe plan mondial, din 1970 in 2000, decalajul de venituri intre 20% cei mai bogati si 20% cei mai saraci s-a dublat, de la 30/1 la 62/1.Decalajele au crescut ingrijorator, nu numai intre persoane, ci si intre state, cele sarace devenind tot mai sarace, iar cele bogate sporind bogatia. In anul 2000, din Produsul Intern Brut Mondial de 40.000 miliarde dolari, peste 30.000 miliarde dolari reveneau celor 23 tari dezvoltate.

Opozantii procesului de globalizare sunt reprezentanti ai organizatiilor ecologiste, o parte a sindicatelor, membri ai diverselor grupari neo-marxiste si trotkiste, anarhisti si grupari de extrema dreapta - care si-au facut intrarea in forta la reuniunea Organizatiei Mondiale a Comertului de la Seattle din 1999 si isi repeta actiunile, din ce in ce mai agresiv, la ulterioare conferinte al Fondului Monetar, sau la summit-uri ale tarilor celor mai industrializate.Motivele militantilor anti-globalizare difera. Organizatiile ecologice sustin ca industrializarea se extinde in lipsa unor minime norme de protectie a mediului inconjurator, dand ca exemplu incalzirea accentuata a planetei si poluarea care distruge resursele naturale.

Sindicatele se plang de scaderea salariilor, nationalistii de o pondere din ce in ce mai mare a sistemului de valori american, intruchipat, pentru ei de "cultura Mac Donald's" sau de "Coca-Colonizare" si de stergerea traditiilor. Marxistii si militantii extremei stangi acuza folosirea discretionara a muncii saracilor de catre bogati. Nenumaratele organizatii pacifiste nu tolereaza folosirea puterii economice si progresului tehnologic pentru distrugerea statelor care refuza sa se incoloneze in noua ordine mondiala (Iugoslavia, Irak, Iran, Coreea de Nord s.a.)

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.