Glossa

Trimis la data: 2007-02-17
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.23 / 10
Downloads: 3066
Autor: Sorin Codrea
Dimensiune: 12kb
Voturi: 149
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Glossa.Despre poet: Mihai Eminescu a fost si este cel mai mare poet si scriitor roman, “ultimul mare poet romantic”, ce a realizat o opera monumentala a traditiilor populare si culte nationale, “depasindu-le prin geniul si munca sa”.Creatii ale poetului: De-a lungul vietii Mihai Eminescu a scris poezii filozofice “Luceafarul”, “Scrisoarea I”; poezii de inspiratie folclorica sau mitologica precum “Revedere”; poezii ce au ca tema natura “Dorinta”, “Sara pe deal”, “Lacul”, sau tema iubirii “Floare albastra”.Incadrarea poeziei: Poezia “Glossa” a aparut in volumul de “Poezii”-editia I de Titu Maiorescu si dateaza din vremea in care Mihai Eminescu era student la Berlin si numara 9 strofe in loc de 10, ca in textul final.Glossa
Definitie:“Glossa” este o poezie gnomica, ceea ce inseamna ca este o poezie care contine maxime, sentinte, sfaturi morale.
Poezia “Glossa” apartine speciei literare de glossa si este o poezie cu foma fixa in care prima strofa contine tema poeziei, iar fiecare dintre strofele urmatoare comenteaza suucesiv cate un vers din strofa nucleu, in final fiind reluat ca o concluzie, si ultima strofa reia versurile strofei nucleu in ordine inverse.

Surse filozofice:In Glossa Mihai Eminescu a avut ca surse de inspiratie filozofia stoica, reprezentata de Seneca si Aurelius, din filozofis hindusa, in care exista motivu “lumea ca teatrul”, si din vechile scrieri romanesti, intre care “Invatamintele lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie”, poemul “Viata lumii”, “Psaltirea pre versuri tocmita” a lui Dosoftei si scrierile lui Dimitrie Cantemir de unde a preluat motivul “fortuna labilis” (soarta schimbatoare).

Tema poeziei Glossa este un cod etic al omului superior, care ofera invataminte oamenilor, pe baza conoasterii si experientei sale filozofice, adica este conditia omului in raport cu timpul.

Titlul:poeziei eminesciei este luat din limba franceza unde cuvatul se scrie cu un singur “s” si inseamna procedeul de a explica un cuvant pe marginea unui text. Poate proveni din limba italiana, unde cuvantul se scrie cu doi “s” si reprezinta o specie literara.

Structura:Din punct de vedere compoztional, “Glossa” se compune dintr-un numar de strofe egal cu numarul de versuri din strofa-nucleu, ce cuprinde si tema poezie si ultima strofa care este o concluzie si in care sunt reluate versurile primei strofe in ordine inverse.
Poezie are ca tema fundamentala timpul, iar motivele prezente sunt urmatoarele: “fugit irreparable tempul” (timpul ireversibil), “fortuna labilis” (soarta schimbatoare), “vanitos vanitatum” (desertaciunea desertaciunilor).

Cuprins:Prima strofa, care este si strofa nucleu valorifica teme si motive filozofice: timpul ireversibil, repetabilitatea evenimentelor, apelul la meditatie, apelul la ratiune, lipsa sentimentelor, efemeritatea si tentatia.

Este construita ca un glosar de maxime, cugetari adresate direct catre cititor, inteles ca om superior..In cea de-a doua strofa se accentueaza opozitia om superior cu lumea inconjuratoare. Motivul central este cel al zadarniciei vietii. Sfatul pe care eul lirilc il ofera cititorului este de autocunoastere, de meditatie asupra propriei finite.
Primele patru versuri ale acestei strofe, reprezinta o interogatie retorica si arata ca omul este invadat de lucruri marunte, mediocre, iar punctele de suspensie de la sfarsitul versului patru, indeamna la meditatie.

Strofa trei este un indemn la ratiune in pofida sentimentelor. Pentru a nu suferi, omul trebuie sa fie rece, cumpatat, sa nu se lase inselat de “masca fericirii” (cu sensul ca aparentele tin doar o clipa si nu are rost sa-si iroseasca viata gandindu-se la lucruri efemere). Pentru cel cu experienta, ispitele, tentatiile sunt trecatoare “Pentru cine o cunoaste/ Toate-s vechi si noua toate”.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.