Glossa - Mihai Eminescu

Trimis la data: 2007-05-03
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.10 / 10
Downloads: 3460
Autor: Dragomir R
Dimensiune: 5kb
Voturi: 137
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
In prima strofa---,cele 8 versuri contin fiecare in parte cate un aspect legat de adevarata infatisare a lumii: ''Vreme trece,vreme vine'',contine tema trecerii ireversibile a timpului. ''Toate-s vechi si noua toate'',marcheaza cumularea trecutului,prezentului si viitorului in prezent,marcand si ideea iluziei fericirii.
''Ce e rau si ce e bine'',presupune cele 2 coordonate etice intre care se desfasoara existenta umana,indemnand la descoperirea binelui si raului,prin capacitatea de a privi dincolo de aparente.
''Tu te-ntreaba si socoate'',este o sintagma ce contine 2 verbe la imperativ care indeamna fiinta umana sa priveasca prezentul,sa se raporteze la acesta pt a putea intelege si cunoaste trecutul si viitorul

''Nu spera si nu ai teama'',presupune incercarea de a nu-si crea sperante iluzorii,care nu pot fi realizate,dar in egala masura,de a nu spera de tot ceea ce este malefic in jurul sau.
''Ce e val ca valul trece'',surprinde aceeasi tema a curgerii ireversibile a timpului care marcheaza efemeritatea existentei umane.
''De te-ndeamna,de te cheama",presupune neimplicarea individuluiin evenimente care se desfasoara in fata sa,pastrarea drumului fara a se abate de la acesta.

''Tu ramai la toate rece'',surprinde imainea omului superior care nu trebuie sa puna suflet in contemplarea evenimentelor,detasandu-se de exterior,de relitate pr a ramane in aceeasi ipostaza''nemuritor si rece'',conform Luceafarului.

In strofa a doua,identificam tema trecerii timpului ce presupune superficialitate in ceea ce priveste identificarea a ceea ce este adevarat sau neadevarat;Eul poetic apare in ipostaza detasata de realitate pastrandu-si taria de caracter:
''Tu aseazate deoparte,/Regasindu-te pe tine/Cand cu zgomote desarte/Vreme trece,vreme vine''

In strofa a treia,diferenta intre trecut si viitor este o notiune improbabila,deoarece acestea se regasesc in prezentul efemer;Fericirea este o notiune neclar pt ce presupune o masca mincinoasa:
Nici incline a ei limba
Recea cumpan-a gandirii
Inspre clipa ce se schimba
Pentru masca fericirii''

In strofa a patra,identificam noiunile centrale intre care oscileaza existenta umana,binele si raul care trebuie descoperite de catre individ,invatand sa priveasca dincolo de aparente inselatoare de altfel;Eul oetic apare in ipostza spectatorului detasat care vizualizeaza spectacolul lumii in care oamenii sunt actori,jucandu-si un rol sub impulsul destinului:
''Privitor ca la teatru
Tu in lume sa te-nchipui
Joace unul si pe patru
Totusi tu ghici-vei chipu-i''

Strofa a cincea,concentreaza ideea de viitor si trecut,care sun ''file'' ale prezentului,prezentul presupunand zadarnicie,dar si o fereastra deschisa spre trecut si viitor,descoperindu-le doar acela care :
''Vede-n capat inceputul
Cine stie sa le-nvete''

Iluzia si increderea sunt regasite in strofa a sasea in versul:''Nu spera si nu ai teama'' avand valoare simbolica pt umanitate care nu trebuie sa-si faca iluzii,sperante desarte,si nici sa se inspaimante de ceea ce vede in jurul sau:
''Si de mii de ani incoace
Lume-i vesela si trista
Alte masti,aceeasi piesa
Alte guri,aceeasi gama
Amagit atat de-adese
Nu spera si nu ai teama''

Strofa a saptea:se reia tema trecerii timpuluiireversibil ce presupune ideea de neconstruire a sperantei pt ca este o notiune superficiala, intangibila. Abstracta este si ideea de invingator si invins pt ca sunt notiuni la fel de efemere ca si existenta unor invingatori falsi,care nu sunt decat niste impostori si ticalosi.

Strofa a opta:identificam aceeasi atmosfera iluzorie care poate modifica existenta umana,doar taria de careacter poate pastra omul,pe drumul cel drept.Singurul care are capacitatea de a duce o existenta cinstita si dreapta este omul superior care detasat de minciuna si de lumea meschina,nu se abate de la cararea cea dreapta:
''Tu pe-alaturi te strcoara[...]Din cararea ta afara''
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.