Glucide

Trimis la data: 2015-02-21
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Costi_T
Dimensiune: 237kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Glucidele (glycos = dulce), cunoscute si sub numele de hidrati de carbon (formula generala = Cn(H2O)m) sau zaharuri (sakkharom = substanta dulce) sunt substante de origine predominant vegetala, si se formeaza in procesul de fotosinteza care decurge in plantele verzi.
Glucidele, componente principale ale hranei omului si animalelor, sunt compusi foarte raspanditi in natura, atat sub forma libera (pentoze, hexoze), cat si sub forma de combinatii (glicozide, glicoproteide, glicolipide etc.). Proportia lor in regnul vegetal reprezinta peste 50% din substanta uscata a organismelor vegetale superioare.
Ozele (glucide nehidrolizabile), se clasifica in functie de natura grupei carbonil in aldoze si cetoze, iar in functie de numarul atomilor de carbon din molecula in: trioze, tetroze, pentoze, hexoze etc.
Ozidele sunt clasa de glucide formate din mai multe resturi de molecule de monoglucide unite intre ele prin legaturi de tip glicozidic. In functie de numarul resturilor de oze componente se clasifica in oligoglucide (cu numar de pana la sase resturi de molecule de monoglucide) si poliglucide (numar mai mare de sase resturi de molecule de monoglucide).

Ozidele se clasifica la randul lor in holozide (se transforma prin hidroliza acida sau enzimatica in monoglucide) si heterozide (combinate cu alte substante de natura neglucidica, din care se pot pune in libertate prin hidroliza).Aceasta formula s-a constatat a nu fi intotdeauna in concordanta cu proprietatile fizico-chimice ale unor glucide. Astfel, glucoza nu prezinta una dintre reactiile specifice grupei carbonil (recolorarea fuxinei decolorate cu dioxid de sulf). S-a constatat ca una dintre grupele hidroxil (hidroxilul glicozidic) este mai reactiva si prezinta proprietati deosebite.

O alta abatere de la comportarea normala este variatia in timp a rotatiei specifice. Astfel, solutia proaspat preparata de α-glucoza are rotatia specifica 1120, dupa un timp aceasta scazand la 52,50 (deoarece in solutie exista ambii monomeri α si β). Aceste comportari specifice ale unor glucide au putut fi explicate dupa ce s-a stabilit ca moleculele pentozelor si hexozelor se prezinta sub forma ciclica, formand semiacetali intramoleculari (reactie de aditie de ROH, specifica compusilor carbonilici):
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.