Glucide compuse

Trimis la data: 2015-02-19 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Denisa_C Dimensiune: 210kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Ozidele sunt produse de condensare (eterificare) a ozelor (holozide) sau produse de condensare a ozelor cu substante de natura neglucidica (heterozide).
Holozidele (holos = acelasi fel) se clasifica dupa numarul monoglucidelor componente in: oligozide (oligoglucide, oligozaharide) daca sunt formate din 2-6 unitati structurale de oze, si poliozide (poliglucide, polizaharide), daca au structura macromoleculara.

Dupa numarul unitatilor de monoglucide componente, oligozidele pot fi: di-, tri-, tetra-, penta-, hexaglucide.
Dupa natura grupelor hidroxil, participante la formarea legaturilor de tip eter (R-O-R), oligozidele (oligoglucidele) pot fi: monocarbonilice (reducatoare) daca participa la formarea legaturii o grupa hidroxil glicozidica (semiacetalica) si o grupa hidroxil neglicozidica a celei de a doua oze. Diglucida formata poseda cel putin o grupa-OH glicozidica care se poate oxida, deci manifesta caracter reducator fata de reactivul Tollens, reactivul Fehling etc.

dicarbonilice (nereducatoare) cand la formarea legaturii eterice participa ambele grupe hidroxil glicozidice. Diglucida rezultata nu se poate oxida cu nici unul dintre agentii oxidanti amintiti (nu are caracter reducator).2.3.1.1. Diglucide. Reprezentanti ai diglucidelor
Cele mai importante si mai raspandite oligozide din natura sunt diglucidele, constituite din doua resturi de monoglucide.
Maltoza este o diglucida reducatoare omogena formata din doua resturi de α-D-glucopiranoza unite prin legatura 1,4-α-glicozidica.

Se gaseste libera in orzul incoltit (zahar de malt) si este unitatea structurala a poliglucidei amidon. Maltoza elibereaza prin hidroliza enzimatica (cu enzima maltaza) doua molecule de α-D-glucopiranoza.Gentiobioza este o diglucida reducatoare, neomogena, formata din β-D-glucopiranoza si α-D-glucopiranoza unite prin legatura 1,6-α,β-glicozidica. Este componenta a unor glicozide (amigdalina) si se gaseste in cantitati mici in radacinile unor plante.

Zaharoza (zaharul de sfecla, de trestie) este o diglucida nereducatoare, neomogena, formata din α-D-glucopiranoza si β-D-fructofuranoza, unite prin legatura 1,2-α,β-glicozidica. Zaharoza se gaseste in frunze ca rezultat al fotosintezei si este cea mai raspandita diglucida naturala (in radacinile sfeclei de zahar: 16-20%, in tulpinile trestiei de zahar: 16-27%). Hidrolizeaza in mediu acid sau sub actiunea enzimei zaharaza, eliberand un amestec echimolecular de α-D-glucoza si β-D-fructoza, denumit zahar invertit, datorita faptului ca prezinta activitate optica levogira, spre deosebire de glucoza care este dextrogira.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.